spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăNaționalPăcănelele vor fi scoase în afara localitățiilor cu până în 15.000 de...

Păcănelele vor fi scoase în afara localitățiilor cu până în 15.000 de locuitori

Deputații au adoptat marți, cu 243 de voturi „pentru „şi 4 abţineri, proiectul de lege care înăsprește legislația pentru locurile în care se desfășoară jocurile de noroc. PSD a anunțat în cursul dimineții, prin vocea social-democratului Alfred Simonis, că depune un amendament prin care sălile de joc din localitățile cu până în 15.000 de locuitori să fie mutate în afara acestora. Parlamentul modifică legea jocurilor de noroc în debutul campaniei electorale și după opt luni de la promisiunea premierului Marcel Ciolacu că va scoate sălile de jocuri de noroc în afara localităților.

Potrivit HotNews, modificările adoptate de Parlament sunt unele blânde comparativ cu cele prevăzute în alte opt proiecte de lege aflate în sertarul comisiilor de specialitate din Parlament. Propunerile social-democrațiilor prevăd ca sălile de jocuri de noroc cu păcănele să fie scoase în afara localităților care au sub 15.000 de locuitori (și nu toate localitățile din țară așa cum promitea premierul Marcel Ciolacu). O altă modificare prevede micșorarea panourilor publicitare outdoor la jocurile de noroc la 35 de metri. Operatorii care nu respectă noile reguli vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 200.000 lei.

Modificările adoptate în proiectul de lege de la Camera Deputaților merg la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Lupta cu păcănele lansată înainte de campanie electorală

După ce PSD și PNL nu s-au înțeles timp de opt luni de zile în privința scoaterii sălilor de pariuri și jocuri de noroc în afara localităților, iar discuțiile au fost blocate în comisii, marți, candidatul la șefia Consiliului Județean Timiș, social-democratul Alfred Simonis, a anunțat la ședința de plen că se dezbate în regim de urgență eliminare acestora din localitățile cu până în 15.000 de locuitori.

Mai exact, Simonis a anunțat în plenul Camerei Deputaților că propune modificarea Legii 177/2023 privind adoptarea OUG care prevede reglementarea jocurilor de noroc. Simonis le-a cerut celor patru comisii de specialitate care sunt raportoare pe proiectul de lege să amendeze de urgentă, chiar în timpul ședinței de plen de la Cameră, și să elaboreze raportul pentru a putea fi adoptat marți, în ședința de plen.

La dezbaterea modificărilor, reprezentanții opoziției au cerut dezbaterea transparentă a celor opt proiecte de lege care reglementează jocurile de noroc și nu doar amendamentele propuse de PSD și PNL.

„Este o ipocrizie fără margini să vă prefaceți că vreți să opriți acest flagel prin punere la vot a unei ordonanțe care este în vigoare și la care ați modificat unele lucruri, multe dintre ele cerute chiar de industria păcănelelor. Industria păcănelelor a venit la voi pesediștilor și liberalilor și v-a spus că vor să cheltuie mai puțin pe outdoor și astfel îi obligați și ați limitat outdoorul pentru păcănele la maxim 35 metri patrați. Câți din milioanele alea economiste din outdoor vi se întorc domnule Ciolacu și domnule Ciucă? Sunteți părtași la distrugerea a zeci de mii de familii din România, e praf în ochi dacă interziceți păcănelele doar în localitățile sub 15.000 de locuitori. E bătaie de joc la adresa opoziției creie nu i-ați permis să dezbată amendamentele anunțat cu 10 minute înaintea ședineți de plen”, a acuzat de la tribună deputatul USR, Ionuț Moșteanu.

Care sunt noile modificări:

  • Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se fac cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. În înțelesul prezentului articol, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe paginile de internet proprii.
  • Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar, sunt interzise.
  • b^1) spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.
  • (5) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (5) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 150.000 lei la 200.000 lei şi confiscarea sumelor provenite din activitatea contravenţională.
  • Nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1^2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei.
  • (7) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (5^2) constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 150.000 lei la 200.000 lei şi confiscarea sumelor provenite din activitatea contravențională. În toate cazurile în care se constată săvârșirea contravenției prevăzută de prezentul alineat, Comitetul de Supraveghere dispune revocarea licenței clasa a II-a deținută de operatorul economic care desfășoară activități conexe jocurilor de noroc.

Amendamentele propuse reglementează și modifică Ordonanța 177/2009 și se află în dezbaterea Camerei Deputaților care este și for decizional în acest caz. Dacă deputații amendează OUG privind jocurile de noroc, proiectul de lege va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Premierul anunţa măsuri încă de acum opt luni

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie 2023 un proiect de lege care prevedea închiderea tuturor operatorilor din acest segment aflați în interiorul localităților. Inițiativa era semnată de 88 de parlamentari PSD și viza modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

​În octombrie 2023, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care stabilește taxe mai mari pentru industria jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, majorarea garanțiilor depuse de companii și obligația operatorilor de a avea sediul social în România. „Scopul este evident – pentru ca taxele și impozitele să fie colectate în țară”, a explicat la vremea respectivă Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Din octombrie 2023 până în prezent toate proiectele de lege pe tema eliminării sălilor cu sloturi și păcănele au fost blocate în comisiile de specialitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
14.3 °
96 %
3.9kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...