spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăNaționalPopularitatea TikTok crește în rândul politicienilor europeni, în ciuda temerilor legate de...

Popularitatea TikTok crește în rândul politicienilor europeni, în ciuda temerilor legate de securitate

Rețeaua socială TikTok este ținută sub observaţie în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicaţia deţinută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez. Cu toate acestea, în contextul apropierii alegerilor europene din iunie, politicienii tradiţionali se tem să nu cedeze teren în faţa partidelor mai noi, care au exploatat cu succes formatul video scurt, relatează Reuters.

Agenţiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat în privinţa utilizării aplicaţiei, din cauza temerilor că aceasta ar putea transmite date către guvernul chinez sau ar putea fi folosită pentru a influenţa utilizatorii.

Asta nu l-a împiedicat însă pe cancelarul Olaf Scholz să-şi deschidă în această săptămână un cont pe TikTok pe care a publicat o primă înregistrare video, urmând exemplul preşedinţilor american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, scrie News.ro.

De asemenea, când Simon Harris a devenit premierul desemnat al Irlandei, în martie, el a apelat la platforma favorită pentru a se exprima: TikTok. Într-un videoclip cu „MULŢUMESC” scris cu litere galbene, cel care între timp a devenit, marţi, cel mai tânăr Taoiseach al Irlandei, a povestit celor 95.000 de urmăritori ai săi despre ascensiunea sa de la un „adolescent capricios şi irascibil”, care se supăra din cauza lipsei de ajutor educaţional pentru fratele său autist. Harris, supranumit uneori „TikTok Taoiseach”, face parte din avangarda politicienilor europeni care au adoptat platforma socială deţinută de chinezi, calculând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depăşeşte preocupările legate de securitate.

În SUA, Congresul vrea să forţeze vânzarea platformei de către proprietarul său chinez sau să o interzică din magazinele de aplicaţii. Preşedintele Joe Biden, deşi are cont pe TikTok, i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping îngrijorarea pe care SUA o au în legătură cu platforma.

Macron are 4 milioane de urmăritori 

TikTok spune că toate alarmările în legătură cu securitatea datelor sunt nejustificate şi că nu colectează mai multe informaţii decât o fac alte aplicaţii.

În încercarea de a linişti îngrijorările, a lansat anul trecut un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni la Dublin şi a angajat o firmă terţă de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date. ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenţie în acest sens. Premierul irlandez Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre primii politicieni din ţara sa care au adoptat TikTok-ul, în martie 2021, producând videoclipuri care variau de la un rezumat bugetar de 60 de secunde, cu fundal muzical, până la imagini în care îşi face o ceaşcă de ceai când se uită la fotbal. Un alt politician care a mizat pe puterea TikTok-ului este preşedintele francez Emmanuel Macron, care se mândreşte cu 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok, în 2020.

„Epidemia” s-a extins în Germania 

În Germania, este o tendinţă mai nouă ca politicienii de rang înalt să îmbrăţişeze TikTok-ul, ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, devenind primul dintre miniştii ţării care şi-a deschis un cont, în luna martie. „Revoluţia la TikTok: începe astăzi”, a declarat el.

Atingerea tinerilor alegători este deosebit de urgentă, deoarece în Germania, tinerii de 16 ani pot vota la alegerile europene din iunie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
14.3 °
96 %
3.9kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...