duminică, iunie 16, 2024
AcasăNaționalSalariul minim va crește de la 1 iulie

Salariul minim va crește de la 1 iulie

Salariul minim creşte de la 1 iulie. 1,5 milioane de angajaţi din România vor primi cu 200 de lei mai mult decât până acum. Decizia a fost luată la Guvern, în urma negocierilor cu sindicatele şi patronatele. 

Salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie, iar facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe va fi păstrată până la finele anului, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, joi, la finalul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit.

„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Salariul minim, calculat după o nouă formulă

Guvernul a discutat cu sindicatele și patronatele o nouă formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Acesta va ține cont de mai mulți indicatori prognozați și se va calcula în funcție de „un nivel orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut”, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern prezentat Blocului Național Sindical (BNS). Dacă salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, salariul minim brut ar ajunge la 4.121 de lei sau 4.285 de lei, de la 1 ianuarie 2025.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognoza, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern care a fost prezentat săptămâna trecută Blocului Național Sindical (BNS).

România ar trebui să transpună în acest an Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană și acest proiect de HG ar rezolva o parte din problemă. Separat Guvernul pregătește și un proiect de lege modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.8 ° C
25.4 °
23.2 °
53 %
2.8kmh
1 %
Dum
26 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...