joi, iulie 25, 2024
AcasăNaționalDosar penal după ce primarul unei comune din Maramureş a montat o...

Dosar penal după ce primarul unei comune din Maramureş a montat o cameră de supraveghere în secţia de votare

Poliţiştii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de violare a confidenţialităţii votului, după ce primarul unei comune din judeţul Maramureş a montat, sâmbătă dimineaţa, o cameră de supraveghere într-o secţie de votare, transmite Agerpres.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Un cetăţean dintr-o comună din judeţul Maramureş a sesizat faptul că, într-o secţie de votare, s-a montat o cameră audio-video. În urma deplasării echipajului de poliţie, s-a constatat că, în această dimineaţă, primarul din localitate şi un cetăţean au montat o cameră de supraveghere cu scopul de filma procesul electoral. În prezenţa organelor de poliţie, camera de supraveghere a fost demontată şi scoasă din incinta secţiei de votare. La acest moment, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de violare a confidenţialităţii votului, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal”, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Alte incidente înregistrate în cursul zile de sâmbătă:

*într-o comună din Călăraşi, primarul în funcţie a sesizat faptul că un candidat şi personaje din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor;

*în judeţul Brăila, poliţiştii dintr-o localitate au fost sesizaţi prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetăţean ar fi primit suma de 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, iar suma de bani a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În total, în cursul zilei de sâmbătă, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare.

În urma acestor sesizări, au fost aplicare 70 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 53 de avertismente şi 17 amenzi, în valoare de 21.300 de lei

De asemenea, au fost întocmite dosare penale cu privire la 31 de posibile infracţiuni.

„Din punct de vedere al faptelor sesizate, aproximativ 73% au vizat continuarea acţiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale pe reţele de socializare, iar 13% s-au referit la posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor.
În cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor s-a constatat că cele sesizate se confirmă, s-au aplicat imediat sancţiuni conform prevederilor legale”, a precizat Monica Dajbog.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
21 ° C
22 °
20.5 °
92 %
1.5kmh
100 %
mie
20 °
joi
28 °
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...