duminică, februarie 25, 2024
AcasăPoșta RedacțieiCum se obţine atestatul de producător tradiţional

Cum se obţine atestatul de producător tradiţional

Interesul pentru produsele tradiţionale este tot mai mare, atât din partea producătorilor cât şi a clienţilor.

 

Un botoşănean în vârstă de 40 de ani a luat legătura cu noi la telefonul redacţiei, pentru a ne întreba ce proceduri trebuie să respecte pentru a obţine un atestat de producător tradiţional.
„Am tot văzut că în ultima perioadă este un interes ridicat în această zonă. Am şi eu o mică afacere cu produse pe bază de lapte şi aş vrea să ştiu cui trebuie să mă adresez pentru a obţine un atestat”, ne-a întrebat botoşăneanul.

 

Ne bucurăm că manifestaţi interes pentru a oferi pe piaţă produse tradiţionale, de calitate, dar şi că încercaţi să promovaţi zona din care proveniţi. Pentru a intra în posesia unui astfel de atestat, trebuie să parcurgeţi mai multe etape.
În primul rând, trebuie să realizaţi un dosar care să conţină mai multe elemente, printre care reţeta folosită în prepararea produselor, care să aducă în prim plan elementele de tradiţie, dar şi identificarea cu zona în care este produs. De exemplu, cei ce produc caşcavalul de Săveni deţin o reţetă prin care se atestă faptul că preparatul a fost pentru prima oară realizat în anii 1950, la fosta fabrică de caşcaval din localitate. Apoi nu trebuie să pierdeţi din vedere şi modul de preparare cât şi producţia, întrucât noul cadru legislativ care face referire la acordarea de atestate pentru produsele tradiţionale prevede ca preparatul care respectă rigorile tradiţionalului să fie realizat manual, fără a fi folosite ingrediente chimice sau conservanţi. De asemenea, din acest motiv, nici producţia nu poate fi mare, în cantitate industrială, ci limitată, cu accent pe calitate.
Cu acest dosar trebuie să vă prezentaţi apoi la Direcţia Judeţeană de Agricultură (DJA), care va analiza dosarul dumneavoastră. Vor fi efectuate şi verificări la faţa locului, pentru ca specialiştii să se asigure că respectaţi normele pentru producerea preparatelor tradiţionale şi abia apoi, dacă totul este conform legii, veţi putea intra în posesia unui astfel de atestat.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.5 °
10.5 °
92 %
2.7kmh
100 %
Dum
10 °
lun
15 °
mar
12 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...