Interesul pentru produsele tradiţionale este tot mai mare, atât din partea producătorilor cât şi a clienţilor.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Un botoşănean în vârstă de 40 de ani a luat legătura cu noi la telefonul redacţiei, pentru a ne întreba ce proceduri trebuie să respecte pentru a obţine un atestat de producător tradiţional.
„Am tot văzut că în ultima perioadă este un interes ridicat în această zonă. Am şi eu o mică afacere cu produse pe bază de lapte şi aş vrea să ştiu cui trebuie să mă adresez pentru a obţine un atestat”, ne-a întrebat botoşăneanul.
Ne bucurăm că manifestaţi interes pentru a oferi pe piaţă produse tradiţionale, de calitate, dar şi că încercaţi să promovaţi zona din care proveniţi. Pentru a intra în posesia unui astfel de atestat, trebuie să parcurgeţi mai multe etape.
În primul rând, trebuie să realizaţi un dosar care să conţină mai multe elemente, printre care reţeta folosită în prepararea produselor, care să aducă în prim plan elementele de tradiţie, dar şi identificarea cu zona în care este produs. De exemplu, cei ce produc caşcavalul de Săveni deţin o reţetă prin care se atestă faptul că preparatul a fost pentru prima oară realizat în anii 1950, la fosta fabrică de caşcaval din localitate. Apoi nu trebuie să pierdeţi din vedere şi modul de preparare cât şi producţia, întrucât noul cadru legislativ care face referire la acordarea de atestate pentru produsele tradiţionale prevede ca preparatul care respectă rigorile tradiţionalului să fie realizat manual, fără a fi folosite ingrediente chimice sau conservanţi. De asemenea, din acest motiv, nici producţia nu poate fi mare, în cantitate industrială, ci limitată, cu accent pe calitate.
Cu acest dosar trebuie să vă prezentaţi apoi la Direcţia Judeţeană de Agricultură (DJA), care va analiza dosarul dumneavoastră. Vor fi efectuate şi verificări la faţa locului, pentru ca specialiştii să se asigure că respectaţi normele pentru producerea preparatelor tradiţionale şi abia apoi, dacă totul este conform legii, veţi putea intra în posesia unui astfel de atestat.