Lecţie despre unire şi reforme de la un pasionat în istorie

Nichifor Maruşciac ne-a scris din nou despre paşii spre unitate a românilor şi despre importanţa conştiinţei naţionale.

 

Unul dintre cititorii noştri fideli, Nichifor Maruşciac, ne-a trimis pe adresa redacţiei o nouă scrisoare, oferindu-ne astfel, o nouă lecţie de istorie.

De această dată, cititorul nostru a relatat o serie de evenimente care fac referire la domnia lui Alexandru Ioan Cuza, ţinând cont că recent, pe 24 ianuarie, toţi românii au sărbătorit Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut şi ca Mica Unire.

Pornind de la faptul că unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost încercată în mai multe rânduri până la momentul din 1918, când Vasile Goldiş a citit, în faţa mulţimii, la Alba Iulia, unirea Marii Românii, cititorul nostru a pus accent pe domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

„Alexandru Ioan Cuza a fost primul domn al României moderne. A fost nu numai domnul ţării, ci şi domnul reformelor. (…) În timpul domniei lui Cuza au avut loc mari reforme, cum ar fi secularizarea averilor mănăstireşti, reforma agrară, reforma învăţământului, reforma justiţiei, este organizată poliţia, armata, pompierii şi se face prima cale ferată Bucureşti – Giurgiu”, este un fragment din scrisoarea semnată de Nichifor Maruşciac.

 

Vă mulţumim din nou pentru fidelitatea cu care ne răsplătiţi, dar şi pentru frumoasele lecţii de istorie pe care ni le oferiţi. Suntem siguri că rândurile dumneavoastră au stârnit interesul cititorilor noştri. Aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră în scrisoare, făcând apel la faptele istorice, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost una măreaţă, cu reforme şi evenimente care au dus la dezvoltarea statului român. La cele menţionate aţi adăugat că, în timpul domniei lui Cuza, au dispărut şi clăcile dar şi robia, ţăranii fiind proprietari pe pământ, dispărând în totalitate feudalismul. Acesta este şi motivul pentru care domnitorul a fost atât de iubit, iar mulţi români spun şi astăzi că ar avea mare nevoie de „încă un Cuza”.

Vă felicităm încă o dată pentru pasiunea pe care o aveţi pentru istoria acestei ţări şi vă sfătuim să vă continuaţi munca de cercetare. Istoria este foarte importantă pentru fiecare popor, deoarece întăreşte conştiinţa naţională, de care este atât de mare nevoie.

 

Deja ai votat!