joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăSume colosale rulate în raiul contrabandei

Sume colosale rulate în raiul contrabandei

 

Traficanţii de ţigări din Botoşani le dau bătăi de cap celor mai mari producători de ţigarete din ţară. Cel puţin aşa reiese din cea mai recentă analiză făcută de reprezentanţii companiei de cercetare Novel Research, care urmăresc de ani buni evoluţia vânzărilor de ţigarete din România. Potrivit acesteia, „regiunea nord-est a fost cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete pe tot parcursul anului 2016, situându-se la 41,9%, în creştere cu 4,5% faţă de 2015”, anul trecut fiind înregistrat cel mai mare nivel al contrabandei cu ţigări din ultimii cinci ani. „Din punct de vedere al provenienţei, categoria «cheap whites» (n.r., mărci ieftine, altele decât marii producători) a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creştere cu 5,4 puncte procentuale comparativ cu 2015) şi Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 puncte procentuale faţă de anul precedent)”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research. Acest lucru înseamnă că mulţi dintre cumpărători caută din ce în ce mai des produse ieftine, pentru a economisi bani, iar contrabandiştii doresc să profite de diferenţele de preţuri pentru a face profituri mari. Din acest motiv, pe piaţă au început să apară ţigări sub mărci ciudate gen „Jin Ling” sau „Richman and Raquel”, mai ieftine decât Monte Carlo sau L&M.

Ce se întâmplă acum pe piaţă i-a pus în gardă şi pe marii producători de ţigarete, care au reacţionat imediat. „Faptul că regiunea nord-est continuă să fie şi în acest an cea mai afectată de comerţul ilegal ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toate instituţiile statului. În plus, aşa cum se întâmplă de fiecare dată în sezonul rece, ţigaretele traficate ilegal în această perioadă se regăsesc pe piaţă abia în primăvară, aşadar este de aşteptat ca în lunile următoare nivelul contrabandei să crească”, a precizat Alexandra Olaru, director în cadrul Philip Morris Romania.

Interesant este că cea mai mare captură de ţigări realizată anul trecut a fost operată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoşani, în colaborare cu poliţiştii de frontieră botoşăneni, care au confiscat, în august 2016, un tir cu 670.000 de pachete ţigări ilegale aduse din Turcia, captura fiind realizată în apropiere de Bucureşti.

 

Cărăuşi înlocuiţi de reţele

 

Schimbări survin însă şi pe piaţă, acolo unde numărul plasatorilor de ţigări de pe stradă a scăzut, semn că cei care preferă ţigările de contrabandă şi-au căutat propriii „distribuitori”. Totodată, în mediul rural, mai ales în localităţile aflate de-a lungul frontierei, ţigările de contrabandă se vând direct din magazine, unii comercianţi preferând să le dea pe caiet, adică cu plata o dată pe lună, când se achită pensiile, ajutoarele sociale sau alocaţiile pentru copii. Totodată, poliţiştii de frontieră au constatat că cei care se ocupă de contrabanda cu ţigări se organizează în grupuri, renunţând la activităţile independente, grupările interacţionând între ele.

Acest lucru se regăseşte în acţiunile procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care au ajuns să ridice şi câte 20-30 de traficanţi odată, ramificaţiile ducând în zeci de comune, la distanţe destul de mari între ele, cum ar fi Vorniceni şi Corni. Că aşa stau lucrurile se vede în cifrele raportate Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, de unde reiese că anul trecut au fost confiscate 244.573 de pachete de ţigări, cu aproape 25 de procente mai multe decât în 2015, când au fost confiscate 204.000 de pachete. Interesant este că majoritatea capturilor au fost realizate în frontiera verde, adică în urma acţiunilor şi patrulărilor organizate, şi doar 13.392 de pachete de ţigări au fost confiscate în punctele de trecere a frontierei de la Stânca şi Rădăuţi Prut. Acest lucru demonstrează că membrii grupărilor specializate în contrabandă câştigă teren în defavoarea cărăuşilor care treceau prin vămi.

 

Statul păgubit cu o sumă uriaşă

 

Efectele creşterii contrabandei se văd chiar în bugetul la nivel naţional. „În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care în loc să meargă către priorităţile guvernamentale au ajuns în buzunarele contrabandiştilor”, a spus Ileana Dumitru, director în cadrul British American Tobacco Romania. Ce se întâmplă în Botoşani are însă două explicaţii. Una ţine de vecinătăţi, judeţul fiind singurul care are graniţă cu două state extracomunitare – Republica Moldova şi Ucraina  – care merg pe o altă politică fiscală în cazul ţigărilor, iar o altă latură ţine de situaţia socială de aici, populaţia confruntându-se cu un nivel de trai extrem de scăzut. Astfel, veniturile obţinute de botoşăneni sunt mult mai mici, iar agricultura este singura sursă de existenţă. Din aceste motive, botoşănenii sunt interesaţi de ţigările mai ieftine, dar şi de noi modalităţi de a câştiga bani în timp scurt, contrabanda cu ţigări fiind o alternativă pentru unii.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...