Militari botoşăneni trimişi să apere pacea afgană

 

Un nou contingent de militari botoşăneni va pleca luna aceasta într-o misiune de menţinere a păcii în Afganistan. Este vorba de 20 militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”, care vor acţiona în cadrul forţelor NATO, în cadrul misiunii „Resolute Support”, plutonul de botoşăneni fiind format din doi ofiţeri, patru subofiţeri şi 14 caporali. În total, este vorba de 400 de militari, care vor pleca eşalonat pe tot parcursul acestei luni, cei 20 de botoşăneni urmând să fie dislocaţi pe rând. Ceremonia militară şi religioasă prilejuită de plecarea în misiune va avea loc astăzi, la Iaşi, la festivitate urmând să participe şi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale. „Principalele misiuni ale militarilor vor consta în asigurarea securităţii bazei militare şi a personalului forţelor coaliţiei, asistenţa şi consilierea pentru forţele armate şi de securitate afgane, acordarea de asistenţă umanitară în sprijinul populaţiei afgane, menţinerea dialogului cu autorităţile şi liderii locali şi acţiuni desfăşurate împreună cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane”, a precizat pentru „Monitorul de Botoşani” locotenent colonel Daniel Burlacu, purtător de cuvânt în cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi.

Militarii sunt specializaţi în diverse domenii, iar unii au mai fost plecaţi în misiuni internaţionale. Cu toate acestea, imediat după selecţie, ei au fost dislocaţi în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre de la Cincu, unde au participat la o serie de exerciţii unde au aplicat şi validat tehnici, tactici şi proceduri NATO specifice misiunii din teatrul de operaţii din Afganistan.

Anul acesta, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pune la dispoziţie 1.688 de militari, iar Ministerul Afacerilor Interne (MAI) 1.527 de jandarmi şi poliţişti pentru misiunile în afara ţării. Efortul principal va fi reprezentat în continuare de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission, unde România este cea de a cincea forţă internaţională ca număr de efective după Statele Unite ale Americii, Italia, Germania şi Georgia.

 

Deja ai votat!