sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăPrima PaginăComando cu zeci de amenzi în piaţă

Comando cu zeci de amenzi în piaţă

 

 

Sute de flori confiscate şi amenzi drept „cadou” de Mărţişor. Aşa s-ar putea descrie, în doar câteva cuvinte, o razie de amploare organizată marţi de poliţiştii botoşăneni, în Piaţa Centrală, dar şi în zona adiacentă acesteia. Coordonată de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, acţiunea a debutat la prânz, când nimeni nu se aştepta. Ţinta au fost cei care au ieşit la vânzare cu flori şi mărţişoare, dar şi cu articole de sezon. Aşa că echipele de control au luat la verificat toate mesele care au apărut ca ciupercile după ploaie la intrarea în piaţă, dinspre Casa Cărţii, dar şi pe Pietonalul Transilvaniei. În total, au fost verificate zeci de firme, dar şi mai mulţi vânzători ambulanţi, fiind vorba de 35 agenţi economici, persoane fizice şi juridice. Poliţiştii au verificat tot – de la autorizaţiile obţinute de comercianţi pentru utilizarea spaţiului public, până la marfa expusă, dar şi documentele de provenienţă ale produselor comercializate, fie că erau flori, felicitări, mărţişoare sau produse „handmade”.

 

Florarii i-au trimis pe agenţi şi la traficanţii de ţigări

 

Prinşi cu marfa întinsă pe mese, unii nu au mai avut timp să pitească produsele, aşa că poliţiştii le-au confiscat banii, dar şi produsele. Sute de fire de flori de diverse sortimente, dar şi mai multe „cadouri” cu inimioare au fost ridicate şi duse la sediul poliţiei.

Nu au scăpat de verificări nici florarii, care, spre nemulţumirea lor, au trebuit să arate documentele pentru florile expuse. „Dacă pe noi ne-au găsit ţapi ispăşitori, pe noi ne verifică. Pe cei care vând pe stradă, cu scăunelul nu-i iau la întrebări”, a spus una dintre florărese.

Supăraţi că numai ei ar fi verificaţi, comercianţii ocazionali au arătat cu degetul spre plasatorii de ţigări care-şi fac veacul prin piaţa centrală. Prin urmare, poliţiştii s-au dus şi peste ei. Prinşi cu 76 de pachete de ţigări de provenienţă străină scoase la vânzare, doi dintre ei s-au ales cu dosare penale pentru contrabandă, pachetele de ţigări fiind confiscate pe loc.

 

Poliţiştii promit că vor repeta acţiunea

 

În urma acestor verificări, poliţiştii au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale pentru comerţ ilicit, amenzile însumând 39.500 de lei. Cea mai mare amendă a fost de 5.000 de lei, adică maximul prevăzut de legea 12, iar cea mai mare confiscare de 400 de lei, reprezentând banii găsiţi la un comerciant depistat în neregulă. Aşa se face că, în loc de o afacere bănoasă, unii comercianţi s-au ales cu găuri în buget, echipele de control confiscând bani şi produse în valoare totală de 3.250 de lei.

„Nu au fost probleme cu autorizarea, pentru că toţi aveau documente de la primărie. În schimb, au fost persoane care nu aveau acte pentru toată marfa expusă. Aveau autorizaţie pentru felicitări sau mărţişoare, dar vindeau şi alte produse, cum ar fi cadouri de sezon”, au explicat poliţiştii.

Poliţiştii spun că acţiunea nu a fost întâmplătoare şi că ea a vizat în principal prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a actelor de comerţ ilicit, urmărindu-se printre altele inclusiv protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, aşa încât oamenii să nu mai fie păcăliţi cu tot felul de kitsch-uri. De altfel, poliţiştii spun că vor repeta aceste verificări şi în preajma zilei de 8 martie, aşa încât cei care obişnuiesc să mai facă evaziune fiscală să intre în legalitate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
21.3 ° C
21.6 °
18.7 °
64 %
2.6kmh
11 %
vin
21 °
sâm
32 °
Dum
28 °
lun
28 °
mar
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

După ce ne-a tot amenințat cu reforme fiscale și noi măsuri menite să reducă deficitul bugetar, Guvernul s-a îndurat să le facă publice. Proiectul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...