Botoşaniul, primul pământ românesc

0

 

Primul teritoriu al României care a ieşit din oceanul primordial, cu 1,9 miliarde de ani în urmă, a fost Moldova de nord. Mai precis zona Iaşi-Botoşani. Tot în Moldova au fost găsite primele forme de viaţă apărute pe teritoriul României, cu 700 de milioane de ani în urmă. Primele bucăţi de „pământ românesc” sunt expuse la Muzeul de Geologie. Chiar dacă se numeşte „de geologie”, muzeul deţine exponate care se referă şi la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanţe minerale utile, tectonică globală, până la evoluţia vieţii pe Pământ, apariţia omului şi interacţiunea sa cu Terra.

Cele mai importante din punct de vedere ştiinţific sunt primele roci ale actualei Românii, care au apărut din marea primordială, adică Marea Thetis, cu 1,9 miliarde de ani în urmă.

„Este vorba despre nordul Moldovei, mai precis zona Iaşi-Botoşani”, a spus Delia Georgeta Dumitraş, cercetător gradul II al Institutului Geologic Român, instituţia care patronează Muzeul de Geologie. Acesta a fost primul pământ românesc apărut la lumina zilei şi tot aici a fost găsită, în localitatea Bătrâneşti, prima formă de viaţă apărută pe teritoriul ţării noastre, cu 600 de milioane de ani în urmă.

Deja ai votat!
se încarcă...