joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăZeci de milioane de euro pentru Brâncuşi

Zeci de milioane de euro pentru Brâncuşi

O sculptură a marelui artist român a fost vândută la o licitaţie în New York pe o sumă record.

 

O sculptură din bronz a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută la New York, în cadrul unei vânzări organizată de casa de licitaţi Christie’s, cu suma de 57,3 milioane de dolari, un record pentru artistul român, relatează AFP.

„Muză adormită”, un cap de femeie de 26 de centimetri lungime care este culcat pe o parte, a fost turnat în bronz în 1913 după un model creat în 1909-1910. Precedentul record al artistului, de 29,1 milioane de euro (37,2 milioane de dolari la vremea aceea) data din februarie 2009, cu ocazia scoaterii la vânzare a colecţiei deţinute de Yves Saint-Laurent şi Pierre Bergé. Lucrarea era însă diferită fiind vorba de o statuetă din lemn de stejar intitulată „Madame L.R. (Portrait de madame L.R.)”.

„În 1909, Brâncuşi a creat prima «Muza Adormită», din marmură, adică aceea aflată acum la Washington, şi după această piesă de marmură a făcut o machetă din ghips din care a creat şase piese din bronz. Aceasta este cea de-a şasea sculptură din bronz din această serie. Brâncuşi s-a rupt de tradiţie, şi-a creat propria estetică modernistă. Era un sculptor incredibil de talentat. În cadrul acestei serii, se observă că fiecare sculptură este unică, pentru că el a tratat-o pe fiecare altfel”, spune Anika Guntrum, expert în artă modernă.

Preţul obţinut este net superior celui estimat de Christie’s, care era de între 25-35 de milioane de dolari.

Lucrările lui Brâncuşi (1876-1957) au devenit foarte rare la o licitaţie, astfel încât vânzarea a fost un eveniment. „Brâncuşi este cunoscut astăzi drept marele patriarh al sculpturii moderne, un înaintaş al modernismului. A fost al cincilea din cei şapte copii ai unei familii de ţărani români din munţii Carpaţi, dar şi-a petrecut mare parte din viaţă aici, la Paris. A ajuns în oraş în vara lui 1904”, spune Alistair Sooke, critic de artă.

Acţiunea de la începutul săptămânii a marcat debutul săptămânii licitaţiilor de primăvară de la New York, în cadrul căreia au fost propuse opere impresioniste, moderne şi contemporane.

În afară de Brâncuşi, a fost propus şi un tablou al lui Pablo Picasso, „Femme assise, robe bleue” (1939), la preţul de începere de 45 milioane de dolari.

În total, 43 de loturi au fost vândute pentru suma de 289 de milioane de dolari.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...