Zeci de milioane de euro pentru Brâncuşi

0

O sculptură a marelui artist român a fost vândută la o licitaţie în New York pe o sumă record.

 

O sculptură din bronz a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută la New York, în cadrul unei vânzări organizată de casa de licitaţi Christie’s, cu suma de 57,3 milioane de dolari, un record pentru artistul român, relatează AFP.

„Muză adormită”, un cap de femeie de 26 de centimetri lungime care este culcat pe o parte, a fost turnat în bronz în 1913 după un model creat în 1909-1910. Precedentul record al artistului, de 29,1 milioane de euro (37,2 milioane de dolari la vremea aceea) data din februarie 2009, cu ocazia scoaterii la vânzare a colecţiei deţinute de Yves Saint-Laurent şi Pierre Bergé. Lucrarea era însă diferită fiind vorba de o statuetă din lemn de stejar intitulată „Madame L.R. (Portrait de madame L.R.)”.

„În 1909, Brâncuşi a creat prima «Muza Adormită», din marmură, adică aceea aflată acum la Washington, şi după această piesă de marmură a făcut o machetă din ghips din care a creat şase piese din bronz. Aceasta este cea de-a şasea sculptură din bronz din această serie. Brâncuşi s-a rupt de tradiţie, şi-a creat propria estetică modernistă. Era un sculptor incredibil de talentat. În cadrul acestei serii, se observă că fiecare sculptură este unică, pentru că el a tratat-o pe fiecare altfel”, spune Anika Guntrum, expert în artă modernă.

Preţul obţinut este net superior celui estimat de Christie’s, care era de între 25-35 de milioane de dolari.

Lucrările lui Brâncuşi (1876-1957) au devenit foarte rare la o licitaţie, astfel încât vânzarea a fost un eveniment. „Brâncuşi este cunoscut astăzi drept marele patriarh al sculpturii moderne, un înaintaş al modernismului. A fost al cincilea din cei şapte copii ai unei familii de ţărani români din munţii Carpaţi, dar şi-a petrecut mare parte din viaţă aici, la Paris. A ajuns în oraş în vara lui 1904”, spune Alistair Sooke, critic de artă.

Acţiunea de la începutul săptămânii a marcat debutul săptămânii licitaţiilor de primăvară de la New York, în cadrul căreia au fost propuse opere impresioniste, moderne şi contemporane.

În afară de Brâncuşi, a fost propus şi un tablou al lui Pablo Picasso, „Femme assise, robe bleue” (1939), la preţul de începere de 45 milioane de dolari.

În total, 43 de loturi au fost vândute pentru suma de 289 de milioane de dolari.

Deja ai votat!