Anchetă pentru un erou din comunism

0

 

Istoria luptei anticomuniste se poate rescrie de la Botoşani. Într-un demers fără precedent, IICCME a reuşit să obţină deschiderea unei anchete penale în cazul morţii botoşăneanului Mugur Călinescu, unul dintre eroii prea puţin cunoscuţi ai Rezistenţei anticomuniste.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul Militar Iaşi, cercetările fiind iniţiate sub aspectul comiterii infracţiunii de omor, existând suspiciuni că botoşăneanul ar fi fost ucis de angajaţii fostei Securităţii prin otrăvire sau iradiere. În cadrul acestei anchete, ieri, în Cimitirul Pacea din Botoşani, a avut loc deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Mugur Călinescu, care au fost ridicate în vederea expertizării medico-legale. Astfel, în urma unor analize de laborator şi a unor cercetări antropologice, anchetatorii urmează să stabilească dacă afecţiunile medicale din cauza cărora a decedat tânărul botoşănean au fost determinate de anumite proceduri la care a fost supus Mugur Călinescu în timpul anchetelor de la Securitate.

Demersurile vin la aproape 32 de ani de la decesul lui Mugur Călinescu.

Osemintele au fost transportate tot ieri la IML Iaşi, unde urmează să fie expertizate pentru a se stabili dacă tânărul a fost otrăvit, dar şi în cadrul Laboratorului pentru Măsurarea şi Utilizarea Radiaţiilor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Chiar şi în lipsa acestor analize, Marius Oprea, directorul IICCMER  s-a declarat surprins că autorităţile s-au aplecat prea puţin asupra cazului „Mugur Călinescu”, dar şi de faptul că se ştie prea puţin despre acest tânăr, care a reprezentat un caz cu totul aparte şi cu totul remarcabil în lupta anticomunistă din perioada anilor ’80. „El a avut marele curaj să se împotrivească regimului comunist, scriind pe panourile care împrejmuiau şantierele de construcţii din Botoşani înscrisuri duşmănoase, după cum au fost considerate de către Securitate. El cerea libertate, o îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor, cerea ceea ce toată lumea gândea, or pentru un adolescent de liceu acest curaj a fost ieşit din comun”, a spus Marius Oprea, care a declanşat investigaţiile în privinţa morţii lui Mugur Călinescu în perioada 2006-2007 şi încă de atunci i s-a părut suspectă.

În acest context, Marius Oprea a mai propus ca, în semn de recunoaştere a curajului lui Mugur Călinescu, tânărul să fie decorat post-mortem. De altfel, toţi cei care l-au cunoscut pe Mugur Călinescu spun că demersul IICCMER este absolut justificat.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
se încarcă...