Eroi omagiaţi cu mesaje politice şi defilări

0

 

Copii şi bunici, elevi şi profesori, militari, poliţişti şi jandarmi au urmărit festivităţile organizate, ieri, de Înălţarea Domnului, în cinstea eroilor neamului. Sute de botoşăneni au asistat la slujba religioasă oficiată în Cimitirul Pacea de un sobor de 14 preoţi, au ascultat cuvântul părintelui protopop Lucian Leonte şi au urmărit depunerea de coroane de către reprezentanţii partidelor politice şi ai instituţiilor publice.

Plătite din bani publici, coroanele le oferă, de fiecare dată, oficialilor ocazia să-şi afişeze pioşenia şi respectul faţă de eroi. Contribuţia personală a celor ce depun aceste coroane constă în pregătirea şi prezentarea toaletelor special alese pentru eveniment, formarea unui grup mai mare decât al adversarilor politici, dar şi participarea la momentul solemn al depunerii efective. Pioşenia celui din partea căruia se depune coroana este arătată după aşezarea acesteia pe monument: soldaţii salută, iar persoana în cauză adoptă o poziţie solemnă, ducând sau nu mâna la inimă.

Sunt amuzanţi oficialii care nu cunosc aceste reguli şi pleacă din faţa monumentului chiar înainte de momentul festiv. Preşedintele Tribunalului, al Parchetului, şefii de la Garda de Mediu, de la Direcţia Sanitar-Veterinară dau de multe ori dovadă de nepricepere în acest sens.

 

Aplauze pentru elevi

 

Cu adevărat de apreciat sunt cei care aduc coroane deşi nu sunt obligaţi de vreo regulă scrisă sau nescrisă. Simpaticul reprezentant al Asociaţiei „Amicii Regelui” nu lipseşte de la nicio depunere, iar în ultimii ani au început să apară coroane depuse de unităţi de învăţământ.

Joi, de Ziua Eroilor, a trimis o coroana clasa a XI-a C de la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”. Nu era urmată de niciun elev, deci, probabil, expeditorii erau la ore. Însă tânăra generaţie a fost reprezentată de elevi ai Şcolii Generale nr. 2, care au adus flori la monument după ce s-a încheiat periplul oficialităţilor. Au fost singurii aplaudaţi de cei prezenţi.

 

Spectatori plictisiţi cu mesaje politice

 

O premieră în acest an, a reprezentat-o introducerea mesajelor politice. Dacă până acum de zilele eroilor şi veteranilor nu luau cuvântul decât preoţii şi militarii, noul prefect, Dan Şlincu, a ţinut lumea în picioare pentru a citi mesajele primului ministru şi ministrului de Interne. Răsplata participanţilor a venit, însă, la final, odată cu defilarea, poate cel mai îndrăgit moment al festivităţilor.

 

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...