Vecină prădată din faţa calculatorului

0

Un tânăr de 31 de ani, din Vorniceni, i-a luat banii din cont unei consătence, stând în faţa calculatorului. Doar că faptele au ieşit la iveală, iar tânărul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, şi acces ilegal la un sistem informatic.

Potrivit anchetatorilor, în 2015, Marian B. a fost rugat de o consăteancă în vârstă de 62 de ani să o ajute să facă nişte plăţi cu cardul. Femeia obţinuse un card de credit de la o unitate bancară, însă nu se descurca deloc cu plăţile online. Amabil din fire, tânărul a ajutat-o, dar a reţinut şi informaţiile de pe card – număr de card, data expirării, numele titularului, precum şi codul CVV2. Aşa se face că după aceste plăţi tânărul a zis să profite de situaţie şi a început să încarce cu credit, on-line, cartelele prepay ale cunoscuţilor.

Procurorii DIICOT spun că tânărul a intrat pe platformele online, completa datele cu informaţiile de pe cardul consătencei şi efectua plăţile. Întrucât cardul nu fusese înrolat în serviciul 3D Secure, tânărul nu avea nevoie de PIN, parole sau de alte coduri de confirmare. În total, susţin procurorii DIICOT, ar fi efectuat 49 de plăţi, în valoare de 1.024,45 de lei, Marian B. plătindu-şi inclusiv abonamentul său la telefonia mobilă. Sumele plătite nu erau mari, însă totul se derula din faţa calculatorului.

Fără să bănuiască ceva, femeia a stat liniştită o perioadă, până când a realizat că banii îi pleacă din cont fără ca ea să facă vreo operaţiune. A mers la poliţie şi a făcut o plângere, iar cazul a fost preluat de către procurorii DIICOT. Identificat de anchetatori, Marian B. a recunoscut totul şi a susţinut că a procedat astfel pentru că nu avea bani, oferindu-se să-i plătească femeii toate daunele. Doar că aceasta nu a fost de acord. Ba mai mult, când se întâlnea cu el, femeia îl ţinea într-o ocară. Trimis în judecată, tânărul riscă să se aleagă cu o condamnare penală.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

Deja ai votat!
se încarcă...