spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăPrimar şi director judecaţi pentru bani

Primar şi director judecaţi pentru bani

Anchetele penale deschise de procurorii anticorupţie în cadrul APIA Botoşani încep să aibă efect. Ieri, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, a unui fermier din aceeaşi comună, Ion Munteanu, şi a directorului APIA Botoşani, Stelian Liviu Zaharia, pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene în care prejudiciul depăşeşte 30.000 de euro.

Principalele acuzaţii aduse de anchetatori împotriva acestora vizează folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, respectiv complicitate la aceste fapte. Potrivit procurorilor anticorupţie, în luna mai 2010, Ion Munteanu, în calitatea sa de administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie al cooperativei agricole „Holmferm” din comuna Frumuşica ar fi depus la APIA Botoşani mai multe documente false, inexacte şi incomplete, solicitând subvenţii europene pentru închirierea unei suprafeţe de 523,21 hectare de păşune.

Cererea a fost aprobată în iunie 2011 de către reprezentanţii APIA, iar ulterior cooperativa agricolă a beneficiat de 143.538,33 de lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă aferentă campaniei 2010. Cazul a intrat mai apoi în atenţia procurorilor DNA, iar investigaţiile derulate au condus la ideea că cererea pentru obţinerea subvenţiei ar fi fost depusă la instigarea primarului Constantin Rădeanu, pentru obţinerea banilor cei doi beneficiind de complicitatea lui Stelian Liviu Zaharia, pe atunci doar funcţionar APIA, acesta din urmă fiind şi cel care a primit cererea şi a trimis dosarul mai departe.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Botoşani, care urmează să verifice legalitatea administrării probatoriului şi a sesizării instanţei de judecată, după care se va stabili data la care va începe procesul.

Primarul comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, susţine că nu a avut nici o implicare şi că îşi va dovedi nevinovăţia în instanţă. Pe de altă parte, acesta a recunoscut că la un moment dat a fost promovată o hotărâre de Consiliu Local în care s-a stabilit taxa de păşunat şi în acelaşi timp s-a dispus închirierea suprafeţei de păşune, pentru un an, către Holmferm.

Din comisia de închiriere au făcut parte patru membri – primarul, viceprimarul şi încă doi angajaţi ai primăriei, însă doar primarul a fost inculpat. Interesant este că din întreaga sumă de 143.000 de lei, circa 103.000 lei s-au dus către primărie.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...