spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCapcane cu anularea timbrului de mediu

Capcane cu anularea timbrului de mediu

În mod paradoxal, anularea timbrului de mediu a lăsat mii de botoşăneni în imposibilitatea de a-şi recupera banii plătiţi ca taxă de înmatriculare. Legea care abroga actele normative ce prevedeau obligativitatea achitării timbrului de mediu a anulat şi procedurile folosite la restituirea taxelor de înmatriculare către botoşănenii care fie au câştigat în instanţă acest drept, fie au avut la dispoziţie modalitatea restituirii administrative (n.r., fără proces).

Legea menită să-i ajute pe cei ce aşteptau să-şi înmatriculeze autoturismele fără taxă a fost dată pe 1 februarie, însă aceasta obliga Guvernul să iasă, în termen de 30 de zile, cu modificarea corespunzătoare a legislaţiei anterioare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legii. La vremea respectivă se dorea o nouă formă a timbrului de mediu, dar şi o procedură de restituire a taxelor deja plătite. După aproape cinci luni însă, guvernanţii nu au propus nici o reglementare.

 

Demersuri pentru instituirea unui timbru de mediu

 

Recent, Administraţia Fondului de Mediu a oferit un răspuns miilor de români care şi-au cerut dreptul. Potrivit acestuia „la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Mediului este constituit un grup de lucru cu atribuţii specifice care va avea în vedere atât instituirea unui timbru de mediu, cât şi elaborarea unei proceduri privind restituirea sumelor achitate cu acest titlu până la data de 31 ianuarie”.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) începând cu 1 februarie nu s-a mai încasat nimic în fondul de mediu din taxele plătite de oameni, ceea ce înseamnă că practic a dispărut „buzunarul” din care se restituiau taxele anterioare.

 

Luptă cu statul pierdută din start

 

Cei care au cel mai mult de suferit în această situaţie sunt cetăţenii care, în relaţia cu statul, oricât s-ar zbate, au şanse minime să-şi găsească dreptatea.

Toate formele de taxe de înmatriculare ce s-au succedat în ultimii ani au fost atacate până la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (UE), instituţie care le-a demontat pe toate ca fiind ilegale.  Problema este că nici aşa nu s-a recuperat mai nimic de la stat. Cei cărora au început să li se plătească, au aflat că totul se face eşalonat, în cinci tranşe.

Au urmat alte procese, deschise de românii care, pe bună dreptate, au cerut restituirea taxei într-o singură tranşă, aşa cum a şi fost plătită, cauză care a fost de asemenea câştigată de români la Curtea de Justiţie a UE.

Ultimul val de câştigători ai dreptului de restituire a taxei de înmatriculare este cel al plătitorilor timbrului de mediu. Surse de la Administraţia Finanţelor Publice din Botoşani susţin că au început să apară hotărârile definitive şi irevocabile, însă fără succes. Oamenilor li se răspunde că nu mai există contul din care se făceau plăţile pentru restituire, iar alte proceduri nu există, încă.

În această situaţie, botoşănenii se pot adresa executorilor judecătoreşti şi pot solicita, prin intermediul acestora, blocarea conturilor de la Fisc şi obligarea la plată. Nu se rezolvă, însă nici aşa, aceleaşi surse din Fisc explicând că sunt deja doi curajoşi care au încercat să execute ANAF, însă s-a ajuns tot la instanţă, pentru că Fiscul a făcut contestaţie la executare. Rămâne de văzut dacă reîntoarcerea la instanţă va aduce succesul scontat.

O posibilă soluţie ar fi atragerea, în cadrul proceselor, a garantării restituirii taxei de către Ministerul Mediului. Ulterior acesta ar putea fi executat silit mult mai uşor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...