Campion la box racolat de traficanţi

0

Cariera sportivă a unui tânăr multiplu medaliat la concursurile internaţionale de box se poate transforma în scrum din cauza ţigărilor de contrabandă. Elev al Şcolii specializate de box din Grimăncăuţi, membru al lotului naţional al Republicii Moldova, campion al Republicii Moldova la categoria lui de vârstă, multiplu medaliat la competiţiile internaţionale şi participant la campionatul european de tineret, Vadim Risiuc, de 18 ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani pentru trecere frauduloasă a frontierei şi contrabandă în formă agravantă. Implicat în traficul internaţional de ţigări, Vadim Risiuc a fost prins de poliţiştii de frontieră botoşăneni cu 3.000 de pachete de ţigări. Şi nu oricum, pentru capturarea lui poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să tragă şi un foc de armă.

Dosarul este deja pe rolul Judecătoriei Darabani, magistraţii urmând să stabilească data la care va începe procesul.

Cazul în sine arată cât de departe a ajuns fenomenul contrabandei cu ţigări, care s-a împânzit deoparte şi de alta a frontierei cu Republica Moldova şi Ucraina. Întâmplările incredibile s-au petrecut în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, când tânărul, de loc din Lipcani, care se pregătea pentru Campionatele europene din 2015, a fost prins în timp ce livra 3.000 de pachete de ţigări unor contrabandişti din comuna Rădăuţi Prut. Ajutat din câte se pare de fratele său, Vadim a trecut Prutul cu două colete mari şi imediat ce au ajuns pe malul românesc au plecat spre drumul naţional care trece prin zonă.

Interceptaţi de poliţiştii de frontieră, cei doi au fost urmăriţi, iar când s-au oprit să-şi tragă sufletul, poliţiştii de frontieră i-au somat să se predea. Cei doi au luat-o la fugă, însă poliţiştii de frontieră au scos pistoalele şi au tras un foc de avertisment.

Dacă fratele lui a reuşit să scape, Vadim Risiuc, pentru a nu fi împuşcat, s-a culcat la pământ.

Iniţial, procurorii de la Darabani au propus renunţarea la urmărirea penală pe motiv că tânărul avea doar 15 ani şi jumătate, iar fratele lui nu a fost prins, dar ordonanţa a fost contestată de Direcţia Regională a Vămilor, iar dosarul a fost redeschis. Anul trecut, Parchetul Darabani a dat din nou aceeaşi soluţie, tot de renunţare la urmărirea penală, dar de data aceasta judecătorii s-au opus. Prin urmare, dosarul s-a întors din nou la parchet pentru completarea urmăririi penale.

Predat autorităţilor moldoveneşti după povestea din noiembrie 2014, Vadim Risiuc s-a întors în viaţa sportivă.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!
se încarcă...