Examen filmat pentru permisul auto

Big Brother la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto. Cel mai probabil, până la sfârşitul acestei săptămâni, examenul auto va fi filmat şi în Botoşani. Este vorba despre proba practică de la toate categoriile, mai puţin categoriile AM, A1, A2 şi A (n.r. – diferite tipuri de motociclete). Astfel, potrivit comisarul Marian Ciornea, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV), data nu a fost stabilită cu exactitate, întrucât urmează să fie primite o serie de echipamente. „Trebuie să mai vină câteva încărcătoare şi câţiva suporţi. Cel mai probabil la sfâşitul acestei săptămâni, echipamentele vor fi funcţionale”, a explicat Marian Ciornea.

Potrivit acestuia, este vorba de şase tablete care au fost date în custodie. Acestea vor fi fixate de examinator pe parbrizul maşinii, cu o ventuză, şi vor fi orientate în aşa fel încât să surprindă traseul urmat pe direcţia de deplasare a maşinii, manevrele făcute de candidat în timpul examenului şi discuţiile din maşină. Totodată, dispozitivul va înregistra datele examinatorului, data şi ora susţinerii examenului, iar la finalul examinării imaginile vor fi stocate pe serverele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. „Nu se înregistrează feţele candidaţilor sau ale martorilor, ci strict manevrele pe care aceştia le execută în timpul probei practice. Acest sistem a fost implementat pentru o acurateţe şi mai mare în actul de examinare, de evaluare şi de atribuire a calificativului, astfel încât să nu mai existe discuţii legate de faptul că cineva nu a luat permisul, deşi a meritat, sau a luat permisul chiar dacă nu a mers bine”, spun angajaţii SPCRPCÎV.

Totuşi, înregistrările audio şi video nu vor reprezenta informaţii de interes public, iar în cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziţie doar instanţei competente.

Potrivit lui Marian Ciornea, în judeţ există în prezent şase examinatori, iar fiecare va primi tableta sa. În schimb, în fiecare zi vor fi folosite doar cinci tablete, cea de a şasea fiind ţinută ca „rezervă” în situaţia în care vreuna dintre celelalte se defectează. Angajaţii instituţiei nu au comentat deocamdată modul în care va afecta activitatea aceste înregistrări. Cert este că, din această săptămână, se va consuma timp şi cu încarcarea imaginilor pe servere. În schimb, în cazul unor contestaţii, imaginile stocate ar putea fi edificatoare.

Deja ai votat!