vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăPopulaţia judeţului scade cu miile

Populaţia judeţului scade cu miile

Populaţia judeţului este într-o continuă scădere, numărul deceselor înregistrate în primele patru luni ale acestui an depăşindu-l cu mult pe cel al naşterilor. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în perioada menţionată s-au înregistrat 2.170 de decese şi doar 1.068 de naşteri, ceea ce reprezintă un spor natural negativ de 1.102 persoane.

Anul acesta, luna cu cele mai multe decese a fost ianuarie, respectiv 647, în aceeaşi lună fiind înregistrate şi cele mai multe naşteri, 314.

Sporul natural negativ a devenit o „normalitate” în judeţul Botoşani, pe tot parcursul anului trecut înregistrându-se 5.786 de decese şi 3.760 de naşteri. Datele arată că, din 1990, numărul naşterilor a început să scadă drastic, astfel că în 1999 a ajuns la 6.439, iar în 2006 la aproximativ 4.000.

 

Natalitate scăzută de migraţie şi sărăcie

 

Principala cauză a acestei situaţii o reprezintă plecarea tinerilor în străinătate pentru a-şi asigura un trai mai bun. Pe lângă aceasta, specialiştii susţin că îmbătrânirea populaţiei şi situaţia financiară precară a celor rămaşi fac tot mai grea întemeierea unei familii şi duc implicit la scăderea numărului naşterilor.

Datele celui mai recent recensământ arată că, în Botoşani, proporţia persoanelor cu vârste peste 60 de ani a crescut de la nici 17% în 1990 la peste 21% în 2011. În perioada 2002-2011, din localităţile mici a plecat în medie un sfert de populaţie, lăsând sute de case pustii.

O altă cauză a scăderii populaţiei o reprezintă şi mortalitatea infantilă, care este la cele mai ridicate cote din cauza condiţiilor din spitale dar şi a slabei pregătiri a unor mame, care nu au o educaţie în privinţa îngrijirii copiilor.

La nivelul judeţului, populaţia a scăzut cu aproape 60.000 de locuitori în ultimii 10 ani, ajungând la 398.932 de persoane.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...