spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăPrima PaginăRăzboi al declaraţiilor în dosarul lui Florin Ţurcanu

Război al declaraţiilor în dosarul lui Florin Ţurcanu

O nouă confruntare de grad zero s-a derulat ieri între procurorii anticorupţie şi avocaţi în procesul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, este judecat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Bătălia s-a dat de această dată pe declaraţiile martorului cheie din dosar, Ştefan Codău, şofer la CJ, cel care ar fi intermediat afacerea în urma căreia a fost construită casa de la „Lebăda”.

Chemat din nou la bară pentru a fi reaudiat, Ştefan Codău a fost prins la mijloc şi a trebuit să dea noi explicaţii. Asta după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au încercat să pună la îndoială sinceritatea declaraţiilor acestuia, având în vedere că şoferul de la CJ a fost condamnat deja definitiv pentru mărturie mincinoasă. De partea cealaltă, avocaţii lui Florin Ţurcanu au cerut procurorilor să facă dovada declaraţiilor neadevărate făcute de acesta, întrucât, au invocat ei, toţi martorii care puteau fi folosiţi de apărare ar fi fost discreditaţi de anchetatori, care i-au acuzat de mărturie mincinoasă, după declaraţiile făcute în instanţă.

„Sunt deja doi martori condamnaţi pentru mărturie mincinoasă şi urmează al treilea”, au spus avocaţii. Cu toate acestea, Ştefan Codău a povestit cum au evoluat lucrările, Marcel Bîrsan i-ar fi dat mai multe sume de bani în două sau trei tranşe, inclusiv pentru poarta din fier forjat, şi că tot la firma acestuia s-a făcut tâmplăria din lemn. La bară au fost rechemaţi ieri şi cei doi primari audiaţi în ancheta DNA, Ioan Bucatariu, de la Avrămeni, şi Cătălin Rotundu, de la Dângeni, pentru a explica cum s-au semnat contractele cu firmele controlate de omul de afaceri Marcel Bîrsan şi de rudele acestuia.

Totodată, printre cei reaudiaţi s-a numărat şi fostul consilier al lui Florin Ţurcanu, Lucian Diac Milutonovici, care a recunoscut că a făcut mai multe demersuri pentru obţinerea certificatelor de urbanism, a planului urbanistic zonal şi a autorizaţiilor necesare.

CASETA:

Proces pornit de la o casă

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani, întrucât în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său Aristomel Anuşcă, promiţându-i că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari pentru ca acesta să câştige o serie de licitaţii pentru investiţii derulate cu finanţare de la buget. Lucrările s-ar fi derulat printr-o societate paravan, iar afacerea a ieşit la iveală după ce la o percheziţie efectuată la domiciliul lui Marcel Bîrsan a fost găsită o agendă în care erau notate toate aspectele. Ba mai mult, omul de afaceri a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind condamnat pentru cumpărare de influenţă.

În schimb, procesul fostului şef al CJ a debutat în toamna trecută, dar în aprilie magistratul care a judecat dosarul s-a pensionat. Prin urmare, cauza a fost preluată de un alt complet de judecată, care a dispus reluarea procesului, principalii martori fiind reaudiaţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.3 °
89 %
3.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...