vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăHaos total cu furnizarea apei

Haos total cu furnizarea apei

Zeci de mii de botoşăneni nu mai au, începând de ieri, apă la robinete. Mai grav însă este că reprezentanţii Nova Apaserv nu a fost în stare să anunţe din timp populaţia despre faptul că cei din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret efectuează lucrări majore, care pot afecta distribuirea apei.

Botoşănenii au fost astfel anunţaţi de aceste lucrări printr-un comunicat de presă, la două ore după ce în unele zone din oraş deja nu mai era apă. „Noi nu avem nici o treabă, este o lucrare programată de Apele Române începută miercuri, sunt chiar acum la Bucecea cu preşedintele CJ”, a declarat ieri dimineaţă Albert Tănasă, managerul Nova Apaserv.

Afectaţi de oprirea generală sunt locuitorii din municipiile Botoşani şi Dorohoi, oraşele Bucecea  şi Flămânzi, dar şi localităţile Leorda, Brăeşti, Văculeşti, Broscăuţi, Mihai Eminescu, Răchiţi, Stăuceni, Curteşti, Băluşeni, Coşula, Copălău şi Unţeni.

Dacă sistarea apei nu au găsit de cuviinţă să o anunţe, directorul Nova Apaserv a fost însă foarte prompt când a fost vorba de scumpirile care vor fi aplicate în viitorul apropiat.

Până la oprirea în totalitate a apei, reprezentanţii Nova Apaserv au trimis trei comunicate prin care anunţau că vor fi probleme doar în ceea ce priveşte presiunea apei.

Locuitorii din zonele înalte ale oraşului au constatat încă din jurul orei 09.00 că presiunea apei la robinete este foarte scăzută. Puşi în faţa faptului împlinit, oamenii au luat cu asalt fântânile din municipiu.

Aseară, în jurul orei 19.00, multe dintre magazinele din oraş deja nu mai aveau apă la vânzare, stocurile fiind epuizate de către populaţie.

 

Situaţie aruncată în cârca Administraţiei Bazinele de Apă Siret

 

În urma haosului creat în oraş, aseară autorităţile s-au întrunit în cadrul CJSU. Iniţial, reprezentanţii Administraţiei Bazinele de Apă (ABA) Siret, cei care fac lucrările, spuneau că vina aparţine în totalitate celor de la Nova Apaserv. „Avem o lucrare de modernizare a unui sistem de acţionare a vanelor de la priza de apă de la Bucecea, cea care asigură apa pentru municipiul Botoşani, iar lucrarea a fost anunţată încă de săptămâna trecută, iar Nova Apaserv trebuia să asigure rezerve de apă pentru municipiul Botoşani”, a spus Georgiana Cernat, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

În urma intervenţiilor celor de la Nova Apaserv, a preşedintelui CJ, Costică Macaleţi, dar şi a prefectului Dan Şlincu, declaraţiile s-au schimbat, reprezentanţii ABA Siret anunţând că vor renunţa la unele lucrări. „Ne cerem scuze pentru situaţia creată. Renunţăm la o parte din lucrări, ca să putem cel mai devreme de sâmbătă dimineaţă să încărcăm sistemul pe normal”, a spus directorul tehnic ABA Siret, Mihai Talpău.

Acesta a mai spus că nu îşi explică situaţia creată. „Luni dimineaţă a fost pe teren domnul director Ady Petruşcă de la Nova Apaserv, s-a informat de la colegii mei şi a văzut ce avem pregătit, să nu credeţi că am venit nepregătiţi, de cinci luni pregătim această lucrare, să căutăm pompe mari, furtunuri din Germania ca să nu cedeze, ne-am luat măsuri de precauţie ca să nu cedeze”, a mai spus directorul tehnic.

„Noi dacă nu primim apa brută, cum să o furnizăm mai departe oamenilor. Le-au transmis celor de la Nova Apaserv să nu-şi facă nici un fel de problemă, că le va fi asigurată apa. Cei din conducerea operatorului de apă nu au nici o vină”, a spus Liviu Toma, vicepreşedintele CJ.

Preşedintele CJ, Costică Macaleţi, nu a dorit să răspundă la telefon pentru a lămuri situaţia.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...