Vieţi distruse cu sex în copilărie

0
Side view of a sad pregnant teen sitting on her bed after checking a pregnancy test with a dark light in the background

Într-o societate dominată de sex, zeci de copile devin femei prea devreme. Zeci de adolescente îşi încep viaţa sexuală de la 12-13 ani, iar unele rămân însărcinate. În acest an, zeci de minore au devenit mame şi de la lecţiile la şcoală au ajuns să înveţe să schimbe scutece, să-şi hrănească pruncii şi să-i educe.

Situaţia, asemănătoare cu cea din 2016, când nu mai puţin de 90 de eleve au născut, plasează judeţul pe un loc fruntaş în Europa la naşteri la vârste mici. Dacă majoritatea acestora au în jur de 16-17 ani, printre mamele minore se numără şi copile de 14-15 ani. Cea mai tânără dintre ele a născut, însă, pe când avea doar 13 ani. „Numărul mamelor minore este undeva similar cu cel de anul trecut”, a declarat Gina Puflea, medic în cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean.

Tinerele care ajung să poarte o sarcină la vârste fragede provin în general din familii dezorganizate, care trăiesc mai ales în mediul rural. „O sarcină nedorită apare în mediile sărace şi acolo unde e ignoranţă. Fetele devin mature din punct de vedere sexual cu 4-5 ani înainte de a deveni mature din punct de vedere emoţional şi intelectual. Acest lucru, coroborat cu lipsa educaţiei sexuale, duce la o sarcină nedorită”, declară psihologii.

Lipsiţi de educaţie acasă, copiii nu beneficiază de educaţie sanitară nici la şcoală, aceasta fiind predată doar sporadic. Medicii spun că, în acest domeniu, ar trebui făcut ceva înainte ca tinerele să rămână însărcinate, nu doar după ce nasc şi se trezesc că nu mai au viitor.

 

Copii transformaţi peste noapte în părinţi

 

Medicii spun că o sarcină la o vârstă fragedă are impact devastator. Copila iese din cercul ei de prieteni şi se trezeşte peste noapte mamă. În lipsa unei consilieri de specialitate, riscul abandonării copilului de către mamă creşte, la fel şi cel al abandonului şcolar.

Mamele minore, împreună cu bebeluşii, au două şanse: una este să ajungă într-un centru de plasament. În al doilea caz, dacă părinţii mamei minore depun o cerere şi declară că vor avea grijă atât de mama minoră, cât şi de nou-născut, şi se constată că nu sunt alte pericole, atunci mama şi copilul pot rămâne în familie.

Multe dintre adolescente însă nu se reintegrează în familie şi au de înfruntat nenumărate obstacole sociale.

Tinerele au şi riscuri medicale, printre acestea numărându-se anemia, tensiunea arterială crescută şi chiar moartea prematură a bebeluşilor. Fetele sub 14 ani care nasc au cele mai mari riscuri medicale.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

 

 

Deja ai votat!