marți, mai 17, 2022
AcasăPrima PaginăProcurorii fug de anchetarea fostului şef al Poliţiei

Procurorii fug de anchetarea fostului şef al Poliţiei

Dosarul penal deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva fostului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Cristian Cucoreanu, a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Declinarea s-a făcut în urmă cu câteva luni, după ce procurorii botoşăneni, care urmau să se pronunţe cu privire la o serie de fapte, au solicitat ca dosarul să fie transferat la o altă unitate de parchet egală în grad, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la obiectivitatea anchetei.

„Având în vederea calitatea persoanei la momentul respectiv, s-a solicitat Parchetului General ca dosarul să fie soluţionat de o altă unitate egală în grad şi s-a decis ca această cauză să fie soluţionată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. În urma acestei decizii, dosarul a fost transferat din iunie la Iaşi”, a declarat Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Deşi reporterii cotidianului „Monitorul de Botoşani” au încercat să afle stadiul cercetărilor, procurorii ieşeni nu au putut fi contactaţi.

Comisar cercetat pentru avansări suspecte

Comisarul şef Cristian Cucoreanu a fost ridicat de procurorii DNA pe 5 mai 2015, în urma unor percheziţii efectuate la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cercetările vizând avansarea în funcţie a unui ofiţer cu încălcarea normelor interne. Ulterior, cercetările au fost extinse şi pentru fals intelectual, uz de fals şi participaţie improprie sub forma instigării la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, procurorii susţinând că acesta ar fi avizat promovarea în funcţie, deşi cunoştea că lucrurile nu erau în ordine.

În plus, susţineau procurorii DNA, în octombrie 2012 – august 2013 Cristian Cucoreanu l-ar fi determinat pe un agent de poliţie, angajat în cadrul IJP, să completeze în fals patru foi de parcurs pentru două autoturisme din dotarea inspectoratului cu date neconforme privind rutele şi kilometrajul parcurs, pentru a justifica un consum de carburanţi. În februarie, însă, procurorii DNA au dispus clasarea cauzei privind abuzul în serviciu întrucât „fapta pentru care acesta a fost anchetat nu mai este prevăzută de legea penală”.

Clasarea cauzei a venit însă pe fondul unei decizii a Curţii Constituţionale, care a stabilit că abuzul în serviciu este sancţionat penal numai dacă implică încălcarea unor legi, nu a unor ordine sau regulamente interne. Astfel, chiar dacă nu s-a respectat procedura în cazul acelei avansări, cei implicaţi nu mai pot fi traşi la răspundere, faptele de acest gen fiind dezincriminate.

În schimb, faţă de celelalte acuzaţii privind falsul intelectual, uzul de fals şi participaţie improprie sub forma instigării la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, procurorii anticorupţie au dispus declinarea dosarului în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Deja ai votat!
Articolul precedentTrenul galben fără cai
Articolul următorLa coasă
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
51 %
0.5kmh
98 %
mar
23 °
mie
14 °
joi
19 °
vin
25 °
sâm
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil întreba lumea prea des ce e cu șantierul, de ce nu e gata. Și edilii au luat măsuri.

EDITORIAL

Săptămâna trecută s-au întâmplat niscaiva lucruri surprinzătoare. După amânări și amânări s-a dat decizia definitivă în Dosarul Colectiv, cu condamnări mai reduse decât cele...

GÂNDUL ZILEI

Mai interesant ar fi dacă atunci când dăruiești nu ai spune cât ci … din cât!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...