Scandal naţional cu veteranul judecat

0

Reacţiile generate de trimiterea în judecată a bătrânului Vasile Curecheriu, de 91 de ani, din comuna Lunca, sub acuzaţia de înşelăciune, pentru utilizarea nelegală a mai multor tichete gratuite de călătorie CFR pentru veteranii de război, i-au determinat pe procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani să vină cu o serie de precizări privind situaţia celui în cauză.

Astfel, potrivit procurorilor botoşăneni, în perioada 2009-2017, Vasile Curecheriu a fost cercetat în 11 dosare penale pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, instrumentate de unităţile de parchet din Botoşani, Bacău şi Buftea, în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ, ori renunţarea la urmărirea penală.

„În toate dosarele menţionate, deşi a comis o multitudine de fapte, iar prejudiciul cauzat şi nerecuperat a devenit din ce în ce mai mare, acesta a beneficiat de o clemenţă din partea procurorilor cum nu a mai beneficiat nici o altă persoană urmărită penal din ţară, tocmai datorită vârstei, a faptului că a prins aproximativ patru luni de război după împlinirea vârstei de înrolare (18 ani), între luna decembrie 1944 şi luna mai 1945 când s-a încheiat războiul şi a faptului că, de fiecare dată, invoca faptul că îi trebuie bani pentru medicamente”, se mai arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Potrivit aceloraşi surse, Vasile Curecheriu a ajuns să fie condamnat în două dosare, după ce instanţa a infirmat soluţiile de scoatere de sub urmărire penală dispuse de procurori, în urma unor plângeri formulate de Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

Totodată, procurorii vor să vadă cine a fost beneficiarul real al banilor obţinuţi de Vasile Curecheriu din 2008-2009 din călătoriile cu trenul, rezultatele verificărilor urmând să fie făcute publice. Reacţia Parchetului a venit în contextul în care nici o televiziune sau publicaţie naţională care a abordat cazul Vasile Curecheriu nu a solicitat vreun punct de vedere din partea procurorilor, avansând ideea că trimiterea în judecată în acest caz este o măsură exagerată. Prin urmare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani va sesiza în cursul zilei de astăzi Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu informaţiile nereale lansate în cadrul dezbaterilor televizate.

 

Bătrân acuzat de înşelăciune

 

De loc din satul Stroieşti, comuna Lunca, Vasile Curecheriu a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii trecute sub acuzaţia de înşelăciune, după ce ar fi folosit ilegal, în 2013, peste 200 de tichete gratuite de călătorie oferite veteranilor şi văduvelor de război.

Bătrânul obişnuia să meargă cu trenul până la Bucureşti, însă acosta persoane pe peronul gării pe care îi lua drept „însoţitori”, în schimbul unor sume de bani. Cercetările au fost declanşate de fiecare dată în urma plângerilor formulate de reprezentanţii Căilor Ferate Române şi ai celor de la Administraţia Finanţelor Publice, care au considerat că prejudiciul creat de vârstnic în acest mod ar fi destul de mare.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
se încarcă...