vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăProces de 1,5 milioane la Parcul Cornişa

Proces de 1,5 milioane la Parcul Cornişa

După amânări succesive şi exasperante, Parcul Regional de Agrement Turistic şi Sportiv Cornişa are parte şi de un proces. Nemulţumiţi că au fost ţinuţi în şantier mult peste termenul prevăzut în contractul iniţial, lucru ce le-a adus cheltuieli suplimentare, reprezentanţii Electroalfa Internaţional s-au adresat instanţei. Acţiunea a fost înregistrată în iunie 2017, fix la doi ani după data la care era preconizată finalizarea investiţiei. Până acum au existat trei termene, respectiv 23 august, 20 septembrie şi 18 octombrie, următorul fiind programat mâine.

Viceprimarul Cosmin Andrei a explicat că firma solicită primăriei daune de 1,5 milioane de lei, cauzate de prelungirile succesive ale termenelor de execuţie. „Vom merge în instanţă şi ne vom apăra, deoarece aceste prelungiri au fost semnate prin acte adiţionale la contractul iniţial şi în acestea nu s-a trecut o sumă suplimentară pentru prelungirea termenelor pe care dumnealor o solicită şi pe care o consideră potrivită pentru plata salariilor, a utilităţilor şi a pazei din acest şantier”, a explicat Cosmin Andrei.

 

Contract semnat în 2013

 

Contractul pentru acest parc a fost semnat pe 28 februarie 2013 de către primarul Ovidiu Portariuc şi Gheorghe Ciubotaru, managerul Electroalfa Internaţional. Atunci se anunţa că investiţia va fi finalizată în doi ani, sau chiar mai devreme. Lucrările au început efectiv în iunie 2013, însă tot atunci au apărut primele probleme. S-a constatat că o parte a terenului aparţinea unităţii militare din zonă, fapt ce a impus reamplasarea obiectivelor.

Mai mult, reprezentanţii Armatei au solicitat schimbarea proiectului la patinoarul acoperit, motivând că un acoperiş din fier le-ar afecta transmisiunile, dar şi realizarea unui gard din lemn care să delimiteze proprietăţile. Edilii au făcut publice toate aceste probleme abia în toamna anului 2015, când s-a cerut avizul consilierilor municipali pentru ca investiţia să fie finanţată şi din bugetul pe anul 2016. Asta în condiţiile în care Ovidiu Portariuc anunţa că parcul va fi deschis în iulie 2015.

 

Deschidere amânată de la an la an

 

Înainte de alegerile locale din 2016, edilii au organizat şi ziua porţilor deschise, primarul Portariuc avansând o nouă dată pentru deschidere, respectiv 30 iunie 2016. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, problemele s-au agravat. În zona bazinelor exterioare s-a produs o alunecare de teren care a impus expertiză şi lucrări suplimentare de consolidare. Şi la canalizarea parcului au fost probleme, edilii bătând pasul pe loc în privinţa soluţiei şi zonei de racordare la reţeaua oraşului.

În luna aprilie, se estima că sunt şanse mari ca parcul să devină funcţional în vara anului 2017. Nici acest lucru nu a fost posibil, iar la această dată se mai lucrează la bazinul exterior, heleşteu şi canalizare.

 

CASETA:

Aleşii se ceartă, inaugurarea este incertă

 

Mega proiectul a generat dispute politice şi în Consiliul Local. În mai 2017, social democraţii au refuzat să voteze pentru preluarea obiectivelor finalizate, în vederea demarării procedurilor de autorizare. Adriana Zăiceanu, administrator public şi manager de proiect, le-a reproşat că le este frică să-şi asume această responsabilitate. Consilierii PSD au motivat că nu blochează proiectul, însă vor ca totul să se deruleze cu respectarea legii. Aşa se face că, deşi s-a anunţat că în această iarnă va fi funcţional patinoarul acoperit, iubitorii mişcării pe gheaţă vor avea la dispoziţie tot vechiul patinoar, care va fi amenajat pe esplanada Sălii Polivalente.

Pe fondul deselor amânări, conducerea primăriei evită să mai avanseze o dată la care parcul ar putea fi inaugurat. Cătălin Flutur, primarul  municipiului, a ţinut să dea asigurări că acest proiect complex va fi finalizat. Tot primarul a anunţat că Armata cedează 37.000 de metri pătraţi de lângă Cornişa şi cel mai probabil terenul va fin folosit tot pentru zona de agrement.

Parcul Cornişa a presupus până acum un efort financiar de 75 de milioane de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...