vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPuşcărie pentru crimă cu maşina

Puşcărie pentru crimă cu maşina

Premieră în justiţia botoşăneană după ce doi şoferi implicaţi într-un accident mortal au fost condamnaţi pentru crimă cu maşina, nu pentru ucidere din culpă. Trimişi în judecată sub acuzaţiile de omor şi tentativă de omor calificat, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, cei doi şoferi, Emil Bujor şi Florin Stănescu, de 48 şi respectiv 47 de ani, au fost condamnaţi de Tribunalul Botoşani la câte şase ani şi 10 luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi.

Din pedepse li se vor scădea însă perioadele petrecute în arest preventiv, respectiv 3 mai 2016 – 29 iulie 2016.

Cazul reprezintă o noutate în domeniu, iar sentinţa a venit după un proces care a durat mai mult de un an, timp în care au fost administrate mai multe probe.

În plus, potrivit sentinţei, asigurătorii celor două autoturisme au fost obligaţi să plătească în jumătate daune morale şi civile care depăşesc 800.000 de lei în total.

Tragedia a avut loc pe 30 aprilie 2016, în seara de Înviere. După ce au băut, cei doi şoferi ar fi decis să efectueze o întrecere neautorizată pe strada principală din Darabani, cu intenţia de a dovedi fiecare calităţile maşinilor. Florin Stănescu s-a urcat la volanul unui Audi A6, iar Emil Bujor a plecat cu un Audi A5, circulând paralel unul faţă de celălalt şi ocupând, astfel, ambele sensuri de circulaţie. Potrivit expertizei, Florin Stănescu circula cu 146-148 km/h, iar Emil Bujor cu 148-150 km/h.

În aceste împrejurări, preocupaţi mai mult să se depăşească reciproc, cei doi nu au mai putut observa din timp că din faţă venea un VW Golf condus regulamentar de Anda Mădălina Dănăilă, iar pe sensul lor de mers mergea un faeton condus de Florentin Hriţcu. Când au realizat pericolul, a fost prea târziu.

În urma accidentului, Anda Mădălina Dănăilă şi-a pierdut viaţa, iar celălalt ocupant al vehiculului, Şerban Giovani Dănăilă a avut nevoie de 70-80 zile îngrijiri medicale pentru vindecare. De asemenea, în urma accidentului au fost răniţi şi cei care se aflau în faeton.

Despăgubiri acordate de magistraţi

Printre sumele pe care firmele de asigurare vor trebui să le plătească figurează cheltuielile de spitalizare pentru toate victimele, dar şi cheltuielile judiciare şi costurile procesului. Cele mai mari daune le vor primi părinţii, fratele tinerei decedată în accident, dar şi logodnicul acesteia.

Daune va trebui să primească şi bărbatul care se afla în faeton şi a fost rănit grav.

Sentinţa Tribunalului Botoşani nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...