Libertate pentru poliţiştii care strângeau şpaga cu găleata

0

Condamnaţi în bloc la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat şi încarceraţi în Penitenciarul Botoşani, poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret au început să plece acasă. Astfel, deşi au fost încarceraţi în martie 2015, 16 dintre ei au părăsit unitatea de detenţie, după ce au obţinut liberarea condiţionată în urma unor procese deschise la Judecătoria Botoşani, ceilalţi urmând să compară în faţa instanţelor zilele viitoare.

Implicaţi în tot felul de activităţi derulate în penitenciar, ei au obţinut şi câte 200 de zile câştig ca urmare a muncii prestate, care au fost deduse din pedeapsă. „Din înscrisurile dosarului rezultă că persoana privată de libertate a executat fracţia de 2/3 din pedeapsă şi a manifestat o atitudine de conformare la regulile impuse, a fost recompensat de 18 ori şi nu a fost sancţionat disciplinar, ceea ce dovedeşte că a înţeles consecinţele faptei sale şi că doreşte să se reabiliteze. (…) Se apreciază că sunt condiţiile legale pentru a se dispune liberarea condiţionată a acestuia”, se menţionează în motivarea instanţei.

Cât îl priveşte pe Aurel Anea, fostul şef al PTF Siret, acesta a fost citat în faţa instanţei pentru liberare condiţionată pe 10 noiembrie.

Cei 48 au fost încarceraţi în urma unei acţiuni a procurorilor anticorupţie derulată pe 3 februarie 2011, când aproape toţi lucrătorii au fost ridicaţi pentru cercetări, principala acuzaţie fiind „fapte de corupţie”. Arestaţi, ei au fost condamnaţi de Curtea de Apel Suceava şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentinţa definitivă a venit în martie 2015, când 48 dintre poliţiştii de frontieră au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, iar alţi 10 au scăpat cu câte doi ani de închisoare cu suspendare.

În cazul a patru lucrători vamali, bănuiţi de complicitate, pedepsele au fost de câte 5 luni închisoare cu suspendare. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010-ianuarie 2011, cei care lucrau în PTF Siret ar fi pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, 3.643.513 lei (circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la cei care tranzitau frontiera pentru a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă. Şpaga era strânsă într-o găleată, iar la finalul turei era împărţită între toţi, de la şefi până la ultimul subaltern.

Deja ai votat!
se încarcă...