Copii salvaţi de la educaţia cu pumnul

0

Sute de copii din judeţ sunt victime ale abuzurilor, însă foarte puţini ajung în atenţia autorităţilor. Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului (DGASPC) spun că în grija lor au ajuns în primele zece luni ale acestui an 101 cazuri de copii abuzaţi, cu 13 mai mult faţă de tot anul trecut, când au fost înregistrate 88 astfel de cazuri.

Cele mai frecvente forme de violenţă sunt cele de natură fizică şi emoţională. „Întâlnim foarte des cazuri de aşa zisă disciplinare a copilului prin utilizarea bătăii cu pumni, picioare şi diverse obiecte contondente”, a spus Doina Nacu, directorul DGASPC.

În astfel de situaţii, reprezentanţii instituţiei trebuie să ia măsuri pentru a proteja minorul. „În situaţia în care menţinerea copilului în mediul familial nu este posibilă se instituie măsura plasamentului în regim de urgenţă la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă Botoşani, asistent maternal profesionist sau la o familie”, a mai spus aceasta.

În acest caz, reprezentanţii DGASPC, în colaborare cu reprezentanţii instituţiilor publice de la domiciliul copilului, fac o evaluare în teren pentru a se constata dacă securitatea fizică, psihică şi emoţională a copilului este periclitată în familie. Ulterior se solicită în instanţă eliberarea ordonanţei preşedinţiale, prin care copilul este scos din mediul nociv.

În cazul în care minorul are vârsta de sub trei ani şi trăieşte într-un mediu marcat de violenţă, mama împreună cu copilul poate beneficia de asistenţă şi găzduire în cadrul Centrului Maternal.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...