Primărie bună de plată din cauza poluării

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primăria Oraşului Flămânzi s-a ales cu o notă de plată de aproape 24.000 de lei, din cauza apelor poluate deversate într-un pârâu. Sancţiunea a fost aplicată de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoşani, pe baza unor probe de apă recoltate în primăvara lui 2016.

Primăria a plătit suma cu pricina, dar a contestat procesul verbal în instanţă, însă atât Judecătoria cât şi Tribunalul au respins acţiunea ca neîntemeiată, decizia definitivă fiind pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute.

Astfel, pe 9 martie 2016, reprezentanţii SGA Botoşani au ajuns în Flămânzi şi au ridicat câteva probe din pârâul care se varsă în Miletin. Analizele de laborator aveau să scoată la iveală că s-ar fi depăşit cu peste 20% concentraţiile maxime admise la mai mulţi indicatori fizico-chimici, de la reziduuri fixe până la amoniu, azotiţi şi azotaţi, fenoli, detergenţi, sulfuri, precum şi fosfor. Cum şi autorizaţia de gospodărire a apelor era expirată, SGA Botoşani a penalizat Primăria Flămânzi cu 23.766,35 de lei, întrucât aceasta nu mai avea dreptul să evacueze apele uzate neepurate direct în receptorii naturali.

De partea cealaltă, conducerea primăriei a contestat valorile concentraţiilor, invocând că ultimele prelevări de ape au evidenţiat depăşiri ale poluanţilor mult mai mici, iar penalităţile trecute ar fi fost de până la 2.500 de lei.

Procesul dintre Primăria Flămânzi şi SGA Botoşani a durat aproape un an, sentinţa definitivă fiind pronunţată pe 10 noiembrie.

Deja ai votat!