spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăFurnizarea apei intră în grevă

Furnizarea apei intră în grevă

Sindicaliştii din cadrul Nova Apaserv au notificat ieri conducerea instituţiei asupra faptului că marţi, între orele 10.00 şi 12.00, vor organiza o grevă de avertisment. „Este un pas obligatoriu pentru declanşarea grevei generale, în cazul în care nu ne vom înţelege într-un final”, au declarat liderii de sindicat. Potrivit acestora, ieri au primit promisiuni din partea Consiliului de Administraţie al Nova Apaserv în vederea acordării de tichete de masă, începând cu data de 1 noiembrie, în valoare de 10 lei, pentru muncitorii din sectorul de execuţie.

„Până nu vedem un act oficial din partea lor noi continuăm acţiunile. Mai au la dispoziţie ziua de luni să facă acest lucru. Am luat decizia ca marţi să fie închise timp de două ore toate casieriile. Nu vrem să afectăm populaţia în primă fază”, au mai spus aceştia. Iniţial sindicaliştii au anunţat că în timpul grevei de avertisment vor întrerupe apa timp de două ore, iar în acest interval muncitorii nu vor interveni la avarii.

Acesta este ultimul pas înaintea declanşării grevei generale, care presupune întreruperea apei precum şi neintervenirea la avarii pe o perioadă nedeterminată, legea obligându-i pe muncitori să asigure doar 30% din activitate.

„Chiar dacă ni se vor da tichete de masă până la urmă, noi doar vom suspenda conflictul de muncă până la majorarea salariilor, cerinţă pe care nu ne-a acceptat-o conducerea din considerente legislative”, au mai spus sindicaliştii.

La începutul lunii noiembrie, angajaţii Nova Apaserv au refuzat semnarea noului contract colectiv de muncă cu condiţiile celui vechi, care a expirat la 31 octombrie. Pentru a încheia noul contract, aceştia au solicitat bonuri de masă pentru angajaţii din sectorul de execuţie, precum şi majorarea cu 10% a salariilor, adică un plus cuprins între 50 şi 100 de lei pentru fiecare salariat. „Gândiţi-vă că din cei 530 angajaţi ai Nova Apaserv, 200 au o leafă de 1.450 lei brut, la care se adaugă în cel mai fericit caz sporul de vechime. Astfel, după aproape 20 de ani de muncă, pleacă acasă cu 1.300 lei în mână”, spuneau sindicaliştii acum trei săptămâni.

 

Conducerea dă vina pe legislaţie

 

În replică, Albert Tănasă, managerul Nova Apaserv, dă vina pe legislaţie şi spune că legea nu îi permite să facă majorări, deşi muncitorilor din cadrul Modern Calor, care funcţionează după aceeaşi legislaţie, le-au fost acordate salarii mai mari.

În timp ce pentru muncitori nu se găseşte un cadru legal pentru majorări salariale, la sfârşitul lunii octombrie în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean s-a aprobat acordarea unei cote variabile pentru toţi cei şapte administratori ai Nova Apaserv, asta pe lângă cota fixă care este de 1.000 lei net. „Aceştia vor ajunge la 1.500 lei net pentru o oră de muncă/lunar în timp ce un muncitor care participă la intervenţii sau un casier nu câştigă atât după o lună”, spun liderii de sindicat.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...