spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima Pagină  Aur mondial pentru o botoşăneancă

  Aur mondial pentru o botoşăneancă


Performanţă istorică pentru sportul românesc reuşită de o botoşăneancă de Ziua Naţională a României. Loredana Toma, sportivă descoperită şi formată la CS Botoşani, a cucerit trei medalii de aur la Campionatul Mondial de haltere, rezervate seniorilor, de la Anaheim, SUA. Triplă medaliată în cadrul categoriei 63 de kilograme, botoşăneanca a adus titlul mondial pentru România după o pauză de aproape un deceniu şi jumătate.

Ultima medalie obţinută de România la Campionatele Mondiale data din 2011, când Roxana Cocoş a câştigat bronzul la stilul aruncat. De asemenea, ultimul titlu mondial (la total) a fost adus României de Valeriu Calancea la ediţia din 2003.

 

Fără adversar

 

În absenţa marilor puteri din halterele mondiale – Rusia, China, Kazahstan, Turcia – suspendate din cauza scandalurilor de dopaj în care au fost implicate în ultimii ani, sportiva antrenată de Constantin Urdaş s-a impus fără prea mari emoţii. La smuls, botoşăneanca a dominat clar categoria, ridicând 109 kilograme, cu nouă mai multe decât la Europenele din primăvară. Ea le-a devansat pe Maude Charon (Canada), care a smuls 102 kilograme şi Lina Rivas (Columbia), care a ridicat 101 kilograme. Românca a reuşit toate cele trei încercări, prima la 103 şi a doua la 106.

La aruncat, Loredana Toma a stabilizat deasupra capului bara care avea 128 de kilograme, cu unul mai mult decât Wamalun Ratawalan (Thailanda) şi patru mai multe decât columbianca Lina Rivas. În această probă, botoşăneanca a intrat în concurs la 123 de kilograme, apoi a ridicat 126 de kilograme, pentru ca la ultima încercare să fie forţată de thailandeza Wamalun Ratawalan, care ridicase 127 de kilograme, să ceară să fie puse pe bară 128 de kilograme.

În aprilie, la Europenele de la Split, Loredana Toma ridicase 126 de kilograme.

 

Podium stabilit la cântar

 

În întrecerea de la Anaheim, Loredana Toma a fost urmată la totalul olimpic de columbianca Lina Rivas, care a avut un total de 225 de kilograme şi de thailandeza Wamalun Ratawalan cu aceeaşi greutate ridicată, dar care a fost mai grea la cântarul oficial cu 120 devgrame. De asemenea, columbianca Isabel Perez a pierdut două medalii, la aruncat şi total tot din cauza greutăţii corporale, mai mare cu 480 de grame decât conaţionala sa Lina Rivas.

 

 

Molie, dezamăgirea întrecerii

 

Surpriza probei a reprezentat-o canadianca Maude Charon, care deşi a concurat în grupa B valorică, a luat argintul la smuls cu 102 kilograme şi a reuşit la aruncat 122 de kilograme, ceea ce a dus-o la un total de 224 de kilograme, cu unul mai puţin decât medaliatele cu bronz şi argint.

Din păcate, dezamăgirea probei a fost o altă sportivă originară din Botoşani, Bianca Molie, care a concurat în grupa B şi care a avut o prestaţie modestă, ridicând doar 87 de kilograme la smuls şi 105 la aruncate, ambele din prima încercare, celelalte încercări fiind eşuate. Cu un total de doar 192 de kilograme, locul 20 din clasamentul general. În spatele ei s-a mai clasat doar o sportivă din Peru, iar alte trei nu au punctat din cauza ratărilor.

 

Campioană descoperită de Mihai Drescanu

 

Unul dintre cei mai mari susţinători ai Loredanei Toma este profesorul Mihai Drescanu, cel care a descoperit-o pe sportivă şi care alături de Constantin Urdaş i-a călăuzit primii paşi în acest sport greu. „E fantastic ceea ce a realizat Loredana Toma. Sincer, toţi cei din lumea halterelor ne gândeam înainte de începutul competiţiei că Toma poate cuceri o medalie mondială, dar nimeni nu cred că se aştepta la trei şi toate de aur. Medaliile cucerite de Loredana Toma vin într-un moment de secetă prelungită în acest sport. De vreo şase-şapte ani nimeni nu a mai cucerit vreo medalie la Mondialele de seniori, ca să nu mai vorbim că aur nu s-a mai câştigat de 14 ani”, a declarat profesorul Drescanu.

El a rememorat şi începuturile Loredanei Toma în acest sport. „Ea nu era printre sportivii pe care intenţionam să-i oprim după selecţie, mai ales că mama sa ne-a spus că are probleme la picioare. Loredana ne-a spus că merge la Iaşi şi îşi rezolvă problemele. A venit apoi cu o adeverinţă conform căreia poate practica halterele. Atunci, văzând perseverenţa sa, i-am spus lui Costică (n.r. – Urdaş) s-o oprim. Aşa a fost ea pe parcursul carierei până acum. Acesta este şi explicaţia faptului că a trecut aşa uşor peste acel moment de cumpănă al carierei (n.r. – suspendarea pentru dopaj)”, a mai spus antrenorul, care a ţinut să critice cluburile mari pentru că au refuzat să o legitimeze chiar şi în ultimul an. „Nu pot să înţeleg de ce cluburi ca Steaua şi Dinamo nu au dorit să o legitimeze pe Loredana după ce a ieşit campioană europeană. Ce specialişti au ei la club oare de nu au văzut potenţialul ei, mai ales că toată lumea din halterele româneşti spera la un podium la aceste mondiale, a reacţionat Mihai Drescanu.

Loredana Toma are dublă legitimare la UCM, club al antrenorului Costică Urdaş, şi Olimpia Bucureşti.

 

Nicu Vlad a crezut în şansele Loredanei Toma

 

Înainte de a pleca spre SUA, preşedintele Federaţiei Române de Haltere (FRH), Nicu Vlad, declara că sportivii români, dacă vor evolua ca la antrenamente, se pot întoarce chiar şi cu trei medalii de la Campionatele Mondiale pentru seniori, dar că obiectivul României este câştigarea uneia la o probă olimpică. El o vedea favorită la medalie chiar pe Loredana Toma. „Şanse importante la medalii avem la feminin. Toma este în cărţi şi sper să facă un concurs bun care să ne bucure pe toţi. Parametrii o duc în direcţia asta, antrenamentele merg bine, acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Ea a câştigat Europenele şi la tineret, şi la seniori. Concurenţa va veni cel mai probabil de la sportivele din Taiwan şi poate Thailanda. Ştiu că poate unii vor spune că noi avem un avantaj că lipsesc anumite ţări care sunt suspendate, cum este China şi Rusia. Dar nu e chiar un avantaj, pentru că, de exemplu, pe rusoaice Toma le-a bătut la Europene. Deci nu va fi mai simplu deloc din acest punct de vedere”, spunea Nicu Vlad în urmă cu zece zile.

A patra medalie a delegaţiei României a fost adusă de Dumitru Captari în cadrul categoriei 77 de kilograme. Acesta a obţinut bronzul cu 156 de kilograme, fiind devansat în clasament de egipteanul Mohamed Ihab Youssef Ahmed Mahmoud, medaliat cu aur, cu 165 de kilograme, şi de turkmenul Rejepbay Rejepov, 158 de kilograme.

Din păcate, Captari a ratat toate cele trei încercări la stilul aruncat (la 185, 186 şi 190 de kilograme).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...