Botoşăneancă propusă sportivul anului

Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere (FRH), a opinat că Loredana Toma, câştigătoare a trei medalii de aur la Campionatul Mondial 2017 de haltere de la Anaheim (SUA), ar merita să fie sportivul anului 2017 din România. „După mine, Loredana ar trebui să fie sportivul anului din România, având în vedere că a cucerit câte trei medalii de aur la Campionatul European de seniori din primăvară, la Campionatul European de tineret şi la Campionatul Mondial de seniori, fără drept de apel. Dar depinde acum de ce criterii vor fi folosite. Ea a demonstrat pe parcursul acestui an că are valoare şi sper să ajungem să ajungem cu ea la Tokyo şi cu alţii din această echipă”, a declarat Nicu Vlad.

De altfel, Loredana Toma se numără şi printre sportivii nominalizaţi în ancheta agenţiei bulgare BTA la cea de-a 45-a ediţie a anchetei „Cei mai buni 10 sportivi din Balcani”.

 

Botoşani, izvor de talente

 

Acesta a recunoscut că judeţul Botoşani reprezintă o resursă importantă pentru sportul de performanţă, acesta fiind şi motivul pentru care, împreună cu Mihai Drescanu a pus bazele centrului olimpic de haltere afiliat Clubului Sportiv (CS) „Loredana este un produs al federaţiei începând cu 2007, când am dat drumul la centrul de la Botoşani. Este medaliată cam la toate categoriile de vârstă, mă refer la cadeţi, juniori, tineret şi anul acesta este campioană europeană de seniori, de tineret şi campioană mondială de seniori. Cheia succesului nu este vreo roată dinţată inventată, nu e nimic nou. Este vorba de muncă. La Botoşani e un centru care a dat rezultate şi eu sper că în continuare vom reuşi să avem copii şi sportivi din acea zonă, nu numai la haltere”, a mai afirmat preşedintele FRH.

 

Toma: „Mi-am dorit să cânte imnul de Ziua României”

 

Loredana Toma, în vârstă de 22 de ani a povestit că s-a simţit cea mai bine pregătită sportivă din concurs la 63 de kilograme şi singura ei grijă a fost să evite o eventuală accidentare care putea să-i spulbere succesul. „Îmi place să concurez din ce în ce mai mult, pentru că acum am învăţat să-mi controlez emoţiile şi să controlez concursul cât pot eu de bine. Concurenţa a fost mai mare ca la Europene, presiunea la fel, dar am ştiut că în momentul de faţă sunt cea mai pregătită sportivă de la 63 de kilograme din timpul antrenamentelor. Trebuia doar să confirm şi acolo pe podiumul din America. Mi-a fost foarte greu, dar dorinţa şi determinarea au fost foarte mari. Mi-am dorit şi mai mult pentru că s-a întâmplat să concurez fix de Ziua Naţională a României. Mi-am dorit să cânte imnul de Ziua României”, a declarat Loredana Toma.

Constantin Urdaş, antrenorul care a format-o pe Loredana Toma la CS Botoşani, este şi cel care a crezut cel mai mult în forţa şi perspectivele noii campioane mondiale de seniori, chiar şi atunci când aceasta a trecut prin momente de cumpănă.

România a participat la Mondialele de la Anaheim cu şase sportivi, cucerind trei medalii de aur şi una de bronz prin Dumitru Captari. Loredana Toma a pus capăt unei secete de 14 ani de la ultimul aur mondial, cucerit de Valeriu Calancea la ediţia din 2003. Demn de subliniat că sportiva din Botoşani a câştigat în acest an o salbă de nouă medalii de aur, trei la Europenele de senioare, trei la Europenele de tineret şi trei la Mondialul de senioare.

 

– Marius ILINCARU
milincaru@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!