spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăGraba parlamentarilor scoate oamenii în stradă

Graba parlamentarilor scoate oamenii în stradă

Graba cu care parlamentarii puterii au trecut prin Parlament legile justiției în săptămâna în care țara întreagă a fost marcată de vestea decesului Regelui Mihai i-a îngrijorat și enervat și mai mult pe românii care de aproape un an sunt cu ochii pe putere și ies în stradă pentru a arăta că susțin lupta anticorupție.

Peste 16.000 de oameni au protestat duminică seară, în Bucureşti şi în marile oraşe. În Capitală, au fost și 10.000 de manifestanți, dar după ora 21.00, numărul lor a început să scadă. La Sibiu s-au adunat 2.500 de protestatari, la Cluj-Napoca – 2.000, la Timişoara – peste 1.000. Manifestaţii de susţinere a independenţei justiţiei au fost şi-în alte oraşe: la Braşov, Bacău, Iaşi, Galaţi, Constanţa sau Craiova.

 

ACTUALIZARE ora 20.00

12.000 de oameni protestează în fața Guvernului și în țară, iar numărul lor continuă să crească. Dintre aceștia, 8.000 sunt în Piața Guvernului.

ACTUALIZARE ora 19.00

Mii de oameni sunt în stradă

5.000 de oameni se află în Piața Victoriei. Sunt proteste și în țară la Cluj-Napoca (1.000 de persoane), Bacău (150), Brașov (250), Galați (aproape 110 de protestatari), Iași (150), Sibiu (250).

ACTUALIZARE ora 18.00

Aproximativ 500 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei. Printre ele se află și liderii opoziției, Ludovic Orban (PNL), Raluca Turcan (PNL) Dan Barna (USR), Dacian Cioloş (Platforma 100).

Purtând drapele marcate cu doliu, în memoria Regelui Mihai, manifestanţii din Bucureşti au programat un marş comemorativ până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele.

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, la Londra, Milano şi Paris.

„Este începutul dictaturii hoţiei în România şi e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu şi a lui Adrian Năstase, furtul din banii noştri va redeveni normă acceptată şi nepedepsită a comportamentului politic, iar hărţuirea magistraţilor independenţi va fi un fapt cotidian. Noi toţi vom continua să sărăcim şi să trăim într-o ţară fără spitale, fără şcoli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorităţi publice abuzive, incompetente şi corupte. (…) Haideţi să ne apărăm dreptul la libertate şi demnitate, drept atât de greu câştigat. Maşina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi şi pentru copiii noştri”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului inițiat în București.

 

Legea privind statutul magistraţilor, judecată pe repede înainte

 

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă-maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD – ALDE – UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...