sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăPacienţi condamnaţi să moară în chinuri

Pacienţi condamnaţi să moară în chinuri

Haosul din sistemul de sănătate şi reglementările aberante aprobate de Ministerul Sănătăţii fac tot mai multe victime la Botoşani. Astfel, după ce în urmă cu aproximativ două luni o victimă cu arsuri a exploziei din Primăverii a murit fără să poată beneficia de cele mai buni îngrijiri, deoarece spitalele cu secţii speciale pentru mari arşi nu aveau locuri disponibile, un nou caz zguduie Botoşaniul.

Astfel, ieri, un bătrân din Tudora, căzut pe plită duminică, a murit în chinuri groaznice în spitalul din municipiu. În ciuda arsurilor grave pe care le avea şi a promisiunilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii privind marii arşi, bărbatul nu a fost primit de niciun spital din ţară.

În vârstă de 91 de ani, bărbatul a suferit arsuri extrem de grave pe un sfert din corp în timp ce încerca să se încălzească şi a căzut din pat peste plita încinsă. Din cauza vârstei înaintate, acesta nu a reuşit să se mişte suficient de repede, având şi o uşoară paralizie, iar hainele de pe el s-au aprins şi au ars violent. Ţipetele acestuia au alertat vecinii, care au sunat imediat la 112.

Cadrele medicale au preluat bărbatul în şoc şi l-au dus imediat la spital. Rănile acestuia au fost toaletate de către chirurgi chiar în Urgenţe, după care a fost dus direct în sala de operaţii pentru ca medicii să încerce să îl ţină în viaţă. „Pacientul prezenta arsuri pe aproximativ 25% din suprafaţa corpului, pe spate, ambele braţe, gât, piept, pleoape, majoritatea dintre ele severe, pe anumite părţi fiind pur şi simplu carbonizat. Din păcate, în cursul zilei de ieri a intrat în stop cardio-respirator şi nu a mai putu fi resuscitat”, a spus un asistent din cadrul UPU-SMURD.

 

Situaţie similară pentru o femeie din Flămânzi

 

Locuri disponibile pe o secţie specializată pentru arşi din ţară nu există nici pentru o femeie, în vârstă de 67 de ani, din Flămânzi, care a suferit arsuri de gradele II şi III pe aproape 25% din suprafaţa corpului, în timp ce încerca să stingă un incendiu izbucnit în propria locuinţă.

„Pacienta a ajuns în serviciul nostru intubată, prezentând arsură prin flacără în regiunea facială, cervicală, toracică, precum şi parcelar, starea fiind foarte gravă. A fost internată pe secţia de reanimare chirurgie plastică”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Nepăsarea şefilor din sistemul de Sănătate faţă de pacienţi este deja cunoscută. În ciuda stării foarte grave în care se afla ieri, la aproape 72 de ore de la incident, femeia era în continuare la Botoşani. Asta în ciuda tuturor planurilor aberante şi promisiunilor celor de la Minister în legătură cu pacienţii cu arsuri severe.

 

Legi încălcate cu repetiţie

 

La finele anului trecut s-au comunicat „reglementări clare” pentru tratarea arşilor prin Ordinul ce prevede modul de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri grave, în cadrul programului de acţiuni prioritare (AP-ARSURI) ce asigură fondurile necesare pentru cazurile de mari arşi.

Conform Ordinului 476 din 2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri, toţi aceşti pacienţi ar fi trebuit trimişi direct la Bucureşti, unde este un centru pentru arşi. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza lipsei de locuri, şi nici la Iaşi nu a fost posibil, legal ar fi intrat în vigoare formularul E112, care este prevăzut pentru pacienţi pentru care tratamentul „nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în niciuna dintre unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii”. Nici acest lucru nu s-a întâmplat, însă, de fiecare dată pacienţii fiind ţinuţi la Botoşani, unde starea se degradează accentuat din cauza lipsei de aparatură.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...