spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăDoctor în teologie arestat ca mafiot

Doctor în teologie arestat ca mafiot

Situaţie incredibilă în cazul cetăţeanului moldovean dat în urmărire internaţională şi capturat în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile germane. Suspectul arestat este chiar decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Republica Moldova, Alexei Galiţ, în vârstă de 38 de ani. Reţinut chiar în momentul în care intenţiona să intre în România, el a fost dus în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Suceava, unde a invocat faptul că ar fi vorba de o eroare judiciară. De altfel, el a depus la dosar mai multe documente care atestă faptul că este doctor în teologie, copia unei cărţi de muncă, precum şi alte copii după diplome de studii post-universitare.

Avocatul său a arătat că aceasta are domiciliul în România, că are doi copii care locuiesc tot în România, că este o persoană respectabilă, apreciind că nu există niciun motiv suficient de temeinic pentru ca acesta, cu studiile aferente, să fie supus umilinţei de a fi anchetat de către un stat membru al Uniunii Europene. De altfel, acesta deţine şi un blog personal pe internet unde se menţionează că este profesor în Studiul Noului Testament şi Limbi Clasice (latină, greacă), iar în mediul online există mai multe articole care fac trimitere la activitatea acestuia.

Bere furnizată pe piaţa neagră din Franţa şi Marea Britanie

De partea cealaltă, anchetatorii germani vorbesc de o grupare infracţională care ar fi acţionat din august 2016 pe teritoriul Franţei şi care ar fi furnizat bere pe piaţa neagră din Hexagon şi Marea Britanie. Informaţiile de până acum adunate de anchetatori au condus spre ipoteza că suspecţii s-ar fi înţeles cu o firmă din Germania, Charmante Logistic GmbH, pentru a se folosi de numele ei în realizarea unor documente false care trebuiau să „camufleze” traseul urmat de berea cumpărată din depozitele din Franţa, ocolind impozitul naţional pe bere reglementat prin sistemul de control electronic EMCS (Excize Movement and Control System).

Potrivit acestora, Alexei Galiţ era cel care asigura documentele fictive de transport, care ar fi fost realizate de pe un laptop. Anchetatorii spun că berea cumpărată din Franţa de membrii grupării nu a ajuns niciodată în Germania, ci ar fi fost vândută pe căi ilicite mai departe, iar prin procedeul folosit de suspecţi statul francez ar fi fost prejudiciat cu 6.936.432,90 Euro.

În baza acestor probe, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea lui Galiţ pentru 30 de zile, în vederea extrădării, însă decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mandat de arestare emis de autorităţile germane

Mandatul european de arestare pe numele lui Alexei Galiţ a fost emis pe 17 decembrie 2017 de Staatsanwaltschaft (n.r. Tribunalul orăşenesc) Hamburg – Germania sub acuzaţia de „evaziune fiscală în bandă organizată”, după care autorităţile judiciare au introdus o semnalare pe numele acestuia prin Biroul SIRENE, pe o durată de 15 zile, începând 6 ianuarie 2018 şi până pe 20 ianuarie 2018, inclusiv. Culmea este că exact pe 6 ianuarie Alexei Galiţ a ajuns în Punctul de trecere a Frontierei Stânca, îmbarcat într-un autocar înmatriculat în Republica Moldova care urma să intre în România. La controlul de frontieră, bărbatul, care are cetăţenie dublă română şi moldovenească, a prezentat un paşaport românesc, însă, cu ocazia efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că acesta este dat în urmărire generală. Poliţiştii de frontieră l-au reţinut imediat şi l-au predat unei escorte din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Botoşani, fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Suceava, care au dispus arestarea provizorie pentru 15 zile, în vederea extrădării.

Ulterior, mandatul de arestare provizorie a fost transformat în mandat de arestare pentru 30 de zile, cel în cauză urmând să fie pus la dispoziţia autorităţilor judiciare germane.

Cazul vine după ce un campion la box din Republica Moldova a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani pentru contrabandă.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...