spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăMedic şpăgar scos dator de bolnavi

Medic şpăgar scos dator de bolnavi

Cel de-al doilea proces intentat de procurori Lilianei Teodoriu, fostul medic din cadrul Comisiei de Evaluare şi Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă de pe lângă Casa Judeţeană de Pensii, intră în linie dreaptă. Ieri, la mai bine de un an şi patru luni de la trimiterea dosarului în instanţă, magistraţii Camerei preliminare din cadrul Tribunalului Botoşani au confirmat actele de urmărire penală şi au dispus începerea procesului.

Întârzierea a fost determinată de mai multe excepţii de neconstituţionalitate a dispoziţiilor legale invocate de Liliana Teodoriu şi care au trebuit să fie soluţionate de Curtea Constituţională. Între timp, o parte dintre martorii audiaţi de procurori în timpul anchetei penale, cum ar fi Dumitru Obadă sau Dumitru Mocanu, au şi decedat.

Procesul se anunţă a fi unul de durată, şi asta pentru că nu mai puţin de 37 de botoşăneni s-au constituit părţi civile în cauză, toţi aceştia urmând să fie chemaţi la bară pentru a povesti în faţa instanţei ce s-a întâmplat. Cei care s-au stins din viaţă ar urma să fie reprezentaţi de urmaşi. Cert este că mai toţi cei care au fost menţionaţi în dosar ca şi „părţi vătămate” sunt suferinzi de diverse afecţiuni, iar din acest motiv audierile s-ar putea prelungi.

 

Anchetă făcută pe bucăţi

 

Dosarul a fost trimis în instanţă la sfârşitul lui august 2016 şi face trimitere la peste 100 de presupuse fapte de corupţie. În fapt, este vorba de un rest din ancheta declanşată în urmă cu peste şase ani şi jumătate, când procurorii, copleşiţi de numărul mare al celor care susţineau că au trebuit să dea şpagă pentru a primi pensia pe caz de boală, au decis să împartă ancheta în două pentru a nu întârzia prea mult cu cercetările. Astfel, în primul dosar Liliana Teodoriu a fost trimisă în judecată şi condamnată definitiv, iar în acest al doilea dosar investigaţiile procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au continuat până în vara lui 2016, anchetatorii reţinând în sarcina Lilianei Teodoriu nu mai puţin de 131 de fapte de luare de mită şi alte 20 de presupuse fapte de abuz în serviciu.

Audiată de anchetatori, Liliana Teodoriu a respins toate acuzaţiile şi a susţinut că este nevinovată. Pusă în situaţia să ofere o serie de explicaţii privind mărturiile unor botoşăneni, aceasta a susţinut că nu a băgat nimănui mâna în buzunar şi că ar fi acceptat o serie de cadouri pentru că „aşa era practica”. Ba mai mult, ea a invocat şi o serie de prevederi din Legea drepturilor pacientului, care menţionează, la unul dintre articole, faptul că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţilor unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”.

 

Cei care nu cotizau riscau pierderea pensiei

 

Scandalul a izbucnit în vara lui 2011, când Liliana Teodoriu a fost ridicată de procurori pe motiv că a luat şpagă de la zeci de pacienţi pentru a le elibera documente medicale în vederea pensionării pe caz de boală. Atunci, oamenii au trimis mai multe sesizări pe la diverse instituţii, inclusiv la poliţie şi parchet, acuzând faptul că cei care nu „cotizau” erau purtaţi pe drumuri, retrogradaţi sau depensionaţi, deşi îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de pensie pentru incapacitate de muncă.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.9 ° C
13.9 °
11.6 °
87 %
2.7kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...