vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăSpital terorizat cu scandalurile romilor

Spital terorizat cu scandalurile romilor

Scandal monstru creat ieri la cea mai mare unitate sanitară din judeţ. Totul s-a întâmplat după ce o tânără în vârstă de 30 de ani, de etnie romă, a decedat în spital, la scurt timp după ce a fost adusă de familie. Aceasta a fost diagnosticată cu o bronhopneumonie severă şi suferea şi de o boală cronică care i-a agravat şi mai mult starea. Tânăra a fost internată pe secţia de reanimare, însă medicii nu au mai reuşit să facă nimic pentru a o putea stabiliza. Aflând de moartea fetei la o vârstă atât de fragedă, rudele şi prietenii s-au alertat, sunându-se unii pe alţii, astfel că în scurt timp în faţa spitalului şi a secţiei de diabet de la parter s-au strâns aproape 100 de persoane, extrem de recalcitrante, cerând să îşi vadă ruda decedată.

Din cauză că erau lăsaţi în spital, unii dintre ei au devenit extrem de violenţi şi au început să ameninţe personalul medical şi cel de pază, un geam de la parterul Spitalului Judeţean fiind făcut ţăndări de aceştia.

 

Scandalagii potoliţi cu greu

 

„Erau foarte gălăgioşi şi violenţi. Pacienţii care erau în zonă şi rudele lor s-au speriat şi majoritatea au fugit. Au venit cei de la pază, dar era ca şi cum nu existau”, a povestit un martor. În scurt timp, la faţa locului au ajuns echipaje de jandarmi şi poliţişti, care i-au împrăştiat pe scandalagii. Aceştia au mai rămas însă în preajma spitalului, unii dintre ei în stare avansată de ebrietate, fiind cu greu luaţi de la faţa locului de către rude sau prieteni. Scandalagiii s-au înţeles cu cei de la spital să plătească pagubele provocate.

 

Situaţie similară în vară

 

Nu este pentru prima dată când romii se manifestă zgomotos la Urgenţe. Aşa s-a întâmplat şi în luna august a anului trecut, când un membru al comunităţii a fost lovit cu maşina de alt etnic cu care avusese un conflict. După ce victima a fost dusă la UPU, curtea spitalului a fost luată cu asalt de romi. În scurt timp aceasta a decedat, iar pentru a se evita un conflict la faţa locului au ajuns şi importante efective de poliţişti şi jandarmi, precum şi echipele de intervenţie rapidă ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

Din cauza faptului că ambulanţele sosite cu pacienţi din judeţ nu puteau trece prin mulţimea adunată, forţele de ordine au îndrumat oamenii către părculeţul din curtea spitalului, unde au rămas pentru câteva ore. De altfel, jandarmii au preferat la acel moment să nu sancţioneze niciun scandalagiu, provocând nemulţumirea botoşănenilor, oamenii legii motivând faptul ă romii „sunt mai vulcanici din fire şi nu puteau fi sancţionaţi”.

Romii au creat agitaţie şi câteva zile mai târziu, atunci când trupul neînsufleţit a fost ridicat de la morgă.

 

Romi trataţi cu prioritate de frica scandalurilor

 

Cadrele medicale spun că s-au obişnuit cu romii care fac scandal şi că de multe ori ajung să-i consulte primii tocmai pentru a evita astfel de situaţii. În unele situaţii, însă, nu au cum evita disputele.

În urmă cu câţiva ani, doi fraţi romi au bătut un brancardier la Săveni ajungând să-i rupă splina, doar pentru că nu au reuşit să obţină prioritate la consultaţie pentru tatăl lor.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...