spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăBani tăiaţi la mii de bugetari

Bani tăiaţi la mii de bugetari

Revoluţia fiscală făcută de guvernanţi le aduce multor bugetari salarii mai mici. Scăderile ajung la peste 2.000 de lei în unele cazuri şi au generat nemulţumiri în lanţ.

Bugetarii se simt minţiţi de actualul guvern, care pe tot parcursul anului trecut le-a promis majorarea salariilor cu 25%, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că, în cele mai fericite cazuri, lefurile au crescut cu acest procent brut pentru ca angajaţii să-şi păstreze venitul net. Ba mai mult, sute dintre ei s-au trezit cu salariile diminuate considerabil.

În situaţia de a avea lefuri mai mici sunt, spre exemplu, angajaţii APIA. În cazul acestora scăderile pornesc de la 275 de lei pentru funcţiile de execuţie, ajungând la 1.150 de lei pentru şefii de birouri, 1.400 de lei pentru şefii de servicii şi la 2.000 de lei pentru directori.

„Modalitatea de a ni se calcula salariile va fi contestată la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării”, a declarat Corina Aursulesei, liderul sindical al botoşănenilor din APIA.

 

Asistenţii personali ameninţă cu procese

 

Scăderi salariale s-au înregistrat şi în cazul asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, pe care primăriile îi plătesc în mod diferit. Unele administraţii locale nu vor să aplice modificările legislative, pe motiv că nu au bani suficienţi, continuând să meargă pe salariul minim pe economie şi nu pe 1.801 lei, cum ar trebui. „Acolo unde a fost cazul am dat în judecată primăriile şi am câştigat fără probleme”, a declarat Camelia Socianu, lidera sindicatului „Impact” din sistemul de asistenţă socială.

Lefuri mai mici au şi cei peste 20 de şefi ai centrelor de îngrijire din judeţ. Veniturile lor au fost reduse cu câte 600-700 de lei, aceştia demarând deja demersurile prin care cer ministerului să li se reîntregească salariile.

 

„Este o bătaie de joc ce se întâmplă”

 

Salariile au scăzut începând cu această lună şi la DSVSA, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii (CJP). La DSVSA, spre exemplu, reducerea porneşte de la 100 de lei şi ajunge la 2.000 de lei net la directori.

La CJP, reducerea porneşte de la 300 de lei şi ajunge, la şefii de serviciu, la peste 700 de lei.

Camelia Socianu spune că şi la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS), cei trei şefi de centre, cel de zi, cel de noapte şi cel de la creşa municipală s-au trezit cu lefurile mai mici. „Sumele sunt cuprinse între 500 de lei şi 700 de lei net”, mai spune liderul de sindicat.

 

Lefuri mai mici şi în Poliţie

 

Printre cei care au primit lefuri mai mici se află şi poliţiştii, care începând cu ianuarie 2018 nu mai beneficiază de sporul de permanenţă de 40% acordat din a doua jumătate a anului trecut ca şi compensaţie pentru lipsa de personal. Cei mai afectaţi au fost cei din serviciile operative, care au primit luna aceasta lefuri mai mici cu 300 sau chiar 800 de lei.

„Vă daţi seama că starea de spirit nu este tocmai bună”, a declarat Sandu Afrăsânei, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual din IPJ Botoşani.

Salarii mai mici au primit inclusiv o parte dintre grefierii de la instanţele din Botoşani.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Redacţia

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...