spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăSute de deţinuţi iertaţi de politicieni

Sute de deţinuţi iertaţi de politicieni

„Mica Graţiere”, aşa cum a fost rebotezată legea privind recursul compensatoriu, intrată în vigoare în octombrie 2017, a trimis acasă 89 de deţinuţi închişi în Penitenciarul Botoşani. Informaţiile au fost făcute publice de conducerea unităţii de detenţie, în cadrul şedinţei în care a fost analizată activitatea pe anul trecut.

Eliberările au avut loc eşalonat, iar după primul lot de 14 deţinuţi care au ieşit din penitenciar începând cu 19 octombrie 2017, au urmat alte câteva serii despre care nu s-a pomenit nimic, încă 70 de deţinuţi fiind eliberaţi în perioada 7 noiembrie-14 decembrie 2017. În realitate însă, anul trecut 336 de infractori au ieşit din penitenciar, dintre care numai 14 la ispăşirea pedepsei, restul fiind puşi pe „liber” fie de „Mica Graţiere”, fie de liberările condiţionate dispuse de instanţe. Este drept, nu toţi erau din judeţul Botoşani, ci şi din judeţele vecine – Iaşi sau Suceava. Aşa se face că, dacă în noiembrie 2017 în Penitenciarul Botoşani se aflau 985 de deţinuţi, la mijlocul lunii ianuarie 2018 numărul persoanelor private de libertate închise aici scăzuse la 847, cifrele fluctuând din cauza celor care au fost condamnaţi între timp şi încarceraţi în baza noilor sentinţe.

În condiţiile în care în Penitenciarul Botoşani sunt instalate 1.348 de paturi, indicele de ocupare a ajuns la 66,85%, fiind cel mai scăzut din ultimele două decenii. În schimb, dacă s-ar respecta norma de patru metri pătraţi pe fiecare deţinut, care reprezintă standardul internaţional, unitatea de detenţie ar fi în continuare supraaglomerată, aici putând fi închişi, conform normelor europene, doar 539 de deţinuţi.

„În anul 2017, efectivul mediu a fost de 973 de deţinuţi, cazaţi pe 1.183 de paturi, repartizaţi în 124 de camere de deţinere, în cadrul a şapte secţii”, se mai arată în documentul întocmit de Penitenciarul Botoşani.

 

Condiţii îmbunătăţite prin renovări

 

Dincolo de aceste statistici, mai există un adevăr nespus şi anume că prea puţine celule corespund standardelor. Anul trecut, în Pavilionul B – secţia a IV- a şi a V-a s-au efectuat lucrări de reparaţii curente şi întreţinere pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în doar trei camere de deţinere, acestea adăugându-se celor 23 renovate complet în perioada 2015-2016. În rest, pe secţia a IV-a au fost două camere de detenţie au fost destinate tratării deţinuţilor cu tulburări psihice grave, iar alte câteva birouri, cluburi şi săli de clasă au fost igienizate. Din acest motiv, mai devreme sau mai târziu, aproape toţi deţinuţii închişi la Botoşani ar putea invoca legea recursului compensatoriu pentru a beneficia de diminuarea pedepselor din cauza condiţiilor proaste de detenţie.

 

Situaţie incertă după eliberare

 

Grav este că cei mai mulţi vor fi eliberaţi fără alte obligaţii şi nimeni nu ştie unde vor ajunge aceşti deţinuţi. Nici măcar cei de la Serviciul de Probaţiune nu pot să spună câţi dintre cei eliberaţi vor trebui supravegheaţi. Asta pentru că numai cei condamnaţi pe noul Cod penal şi cu pedepse de peste doi ani de închisoare vor avea obligaţia să respecte anumite măsuri la eliberare, ori, cum cei mai mulţi dintre cei închişi au pedepse aplicate în baza vechiului Cod penal, ei nu vor putea fi supravegheaţi.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...