Mafia heroinei ascunsă la Botoşani

Afacerile cu heroină care ar fi fost puse la cale în comuna Curteşti se făceau pe bani grei, iar cei care nu plăteau la timp sumele pentru drogurile livrate riscau represalii din partea traficanţilor. Aşa se deduce din informaţiile adunate de anchetatori în timpul interceptărilor. Astfel, într-una dintre convorbirile înregistrate, Abdul Aziz B., cel care în prezent este arestat la domiciliul său din Curteşti, i-ar fi transmis lui Khan Rang K., cel care asigura drogurile, că persoana care nu a achitat datoriile privind livrarea heroinei şi nu a făcut plata către furnizori va răspunde „chiar cu viaţa”.

Cât priveşte costul transportului, anchetatorii fac trimitere la un singur aspect – numai depozitul în care urma să fie ascunsă heroina livrată în Olanda şi interceptată în august 2013 ar fi fost închiriat cu un avans de 25.000 de euro, diferenţa urmând să fie achitată după livrarea drogurilor.

În plus, o captură de 245 de kilograme de heroină făcută în Marea Britanie, a fost evaluată la 49 de milioane de lire sterline (aproximativ 200 de milioane de lei).

 

Droguri transportate ca obiectele fragile

 

Interesant este că transportul celor 202 kilograme de heroină livrate în Olanda de gruparea de la Curteşti s-ar fi făcut în condiţii aproape ieşite din comun. Astfel, cutiile în care au fost disimulate drogurile aveau o construcţie aparte. Cartonul era de tipul celui folosit la transportul obiectelor fragile, fiind realizat din două foi, între care exista o bandă de hârtie ondulată. Investigatorii olandezi spun că traficanţii reuşiseră să scoată hârtia dintre cele două coli de carton şi să strecoare în spaţiul rămas, de numai câţiva milimetri, pungile cu heroină. Practic, în fiecare cutie de carton din cele 124 în care s-au găsit drogurile erau câte cel puţin 14 punguţe cu heroină. De altfel, informaţia ar fi fost confirmată indirect de interceptările realizate.

 

Limbaj codificat folosit de traficanţi

 

De precizat este faptul că în convorbirea din 20 iulie 2013, Abdul Aziz B. şi Asif M. s-au referit,  codificat, la modul în care au disimulat heroina în pereţii cutiilor goale din carton, înainte de a fi aşezate în cutii produsele textile, precum şi că ar trebui să folosească aceleaşi metode pentru alt transport. Cu această ocazie cei doi ar fi stabilit că trebuie să facă rost de pungile necesare ambalării heroinei, precum şi de cutiile din carton, goale, pentru a decupa cartonul ondulat dintre pereţii cutiilor, iar în spaţiile amenajate între pereţi cutiilor să introducă pungile cu heroină, apoi să le facă „egale”, în sensul că respectivele cutii în care s-a disimulat heroina să fie cu aspect asemănător celorlalte cutii în care nu s-au ascuns droguri.

 

Substanţe distribuite în Europa

 

Inclusiv investigatorii olandezi au realizat la rândul lor o serie de interceptări telefonice în care Abdul Aziz B. ar fi discutat în mod direct cu Malik Anwar Ul Haq, zis „Little T”, cel care figura ca destinatar pentru containerul cu heroină depistat în portul Rotterdam (Olanda), Malik fiind arestat la rândul său în Marea Britanie pentru trafic cu heroină şi condamnat la o pedeapsă de 15 ani închisoare. Interesant este însă şi un alt aspect. Astfel, în cazul altor două transporturi de heroină interceptate în Belgia, de 900 şi respectiv 220 de kilograme de droguri, destinatar a fost aceeaşi firmă, „South America Trading Gmbh” din Berlin, Germania, iar în momentul în care a plecat din România, complicele Asif M. ar fi ajuns iniţial în Germania, iar de acolo a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a fost arestat.

Întreaga poveste a ieşit la iveală după ce anchetatorii din Olanda şi Marea Britanie au ajuns la concluzia că „membrii unei reţele internaţionale de traficanţi de droguri au procurat, deţinut, transportat şi livrat din Pakistan importante cantităţi de heroină destinatarilor din Europa de Vest, iar din această reţea fac parte cei trei suspecţi Abdul Aziz B., Asif M. şi Khan Rang K, care au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, legătura între grup şi ceilalţi membri ai reţelei internaţionale menţinându-se permanent pentru tranzacţionarea unor importante cantităţi de heroină, unele întâlniri între suspecţi având loc, în perioada 2012-2013, la Curteşti.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!