spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăTrafic cu heroină cât bugetul judeţului

Trafic cu heroină cât bugetul judeţului

Afaceri cu sute de kilograme de heroină, care au alimentat ani la rândul piaţa de droguri din Vestul Europei, au fost gestionate din judeţul Botoşani. Cazul a fost ultrasecret multă vreme, fiind considerat de siguranţă naţională, însă reporterii „Monitorul” au reuşit să intre în posesia unor informaţii care demonstrează că, timp de câteva luni, cartierul general al traficanţilor a fost în comuna Curteşti, aici fiind puse la cale multe dintre transporturi. Heroina pleca din Pakistan şi alimenta pieţele de stupefiante din Olanda, Marea Britanie sau Spania.

Afacerile se făceau fie prin telefon, fie prin intermediul unor întâlniri care au avut loc chiar la Curteşti. Elementul cheie a fost un cetăţean  pakistanez, Abdul Aziz B., în vârstă de 52 de ani, venit în România în 2012 şi stabilit în Botoşani la începutul lui 2013. Capturarea lui a avut loc în urma unui schimb de informaţii care a avut loc între autorităţile judiciare din România şi cele din Olanda, iar arestarea s-a înscris într-o suită de operaţiuni care au avut loc în mai multe state occidentale, în încercarea de a stopa traficul cu stupefiante.

Ancheta a fost derulată de DIICOT-structura centrală, cercetările derulându-se în colaborare cu Serviciul Român de Informaţii.

În prezent, Abdul Aziz B. este arestat la domiciliu şi nu are voie să părăsească localitatea, un al doilea suspect, Asif M., este arestat, iar al treilea membru al reţelei, Khan Rang K., este dat în urmărire internaţională.

Povestea pare desprinsă din filmele de acţiune şi este de domeniul incredibilului, depăşind cu mult ceea ce s-a întâmplat până acum pe această linie în Botoşani.

 

Sute de kilograme de heroină livrate în Marea Britanie

 

Filmul evenimentelor începe în ianuarie 2012, când membrii acestei reţele internaţionale de traficanţi de droguri au livrat 245 kilograme heroină în Marea Britanie, transport care a fost interceptat de autorităţi în cadrul operaţiunii „Borage”. Drogurile valorau pe piaţă de 49 milioane lire sterline (aproximativ 260 de milioane de lei, peste bugetul anual al judeţului Botoşani, care anul trecut a fost de aproximativ 200 de milioane de lei).

Ulterior, autorităţile din Marea Britanie au depistat şi confiscat alte 10 kilograme de heroină, livrate tot din Pakistan. De asemenea, pe 6 decembrie 2013, autorităţile britanice, în urma operaţiunii „Unreasonable”, au confiscat aproximativ 239 kilograme heroină, ascunsă într-un autoturism Jaguar, toate investigaţiile soldându-se cu arestarea a şapte suspecţi, toţi din Pakistan. Însă, cu ocazia interceptărilor realizate de autorităţile britanice s-a descoperit că o parte dintre cei implicaţi ar fi purtat discuţii cu Abdul Aziz B., zis „Lala”.

 

Transporturi stabilite la Curteşti

 

Mai multe dintre întâlniri au avut loc la Curteşti. Pe 20 iulie 2012 de exemplu,  unul dintre marii traficanţi din Marea Britanie, de origine pakistaneză, poreclit „Little T”, a venit din Londra cu avionul pentru a se întâlni cu Abdul Aziz B., şi a discuta cu el despre modalitatea de organizare şi realizare a transportului de heroină.

Interesant este că înainte de această întâlnire Lala a formulat o cerere la Oficiul Român pentru Imigrări în vederea aprobării vizei de intrare pe teritoriul României pentru Khan Rang K. cel care avea să devină principalul furnizor de heroină. Ulterior, Abdul Aziz B. s-ar fi deplasat în mai multe rânduri în Spania şi Marea Britanie, unde s-a întâlnit cu ceilalţi membri ai reţelei de traficanţi de droguri.

O altă întâlnire a avut loc la Curteşti pe 10 octombrie 2012.

 

Convorbiri interceptate de SRI

 

Ce nu au ştiut suspecţii este că autorităţile române fuseseră avertizate încă din august 2012 despre activităţile lor. Astfel, din octombrie 2012 şi până în primăvara lui 2014, Abdul Aziz B. a avut convorbirile interceptate, a fost filat de SRI, toate persoane cu care intra în contact fiind fotografiate, iar discuţiile înregistrate. În plus, pe 29 decembrie 2014, în urma schimbului de informaţii dintre autorităţile judiciare olandeze, mascaţii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au descins la Curteşti, la locuinţa lui Lala.

Audiat în prezenţa apărătorului şi a traducătorului/interpret de limba urdu, Lala a susţinut că nu ştie nimic cu privire la traficul de droguri.

 

Condamnaţi la închisoare

 

Trimişi în judecată numai pentru livrarea din iulie 2014 din Olanda, cei trei au fost condamnaţi în noiembrie 2017 de Tribunalul Iaşi la închisoare cu executare, pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic cu droguri. Pedeapsa cea mai mare, 8 ani şi 8 luni de închisoare, a primit-o Khan Rang K. În schimb, Lala s-a ales cu o condamnare de 7 ani şi 4 luni de detenţie, iar Asif M. a fost trimis după gratii pentru şapte ani.

Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu apel, procesul fiind încă pe rolul instanţelor de judecată.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...