Campioni la luat pastile degeaba

Bolnavi de automedicaţie. România a ajuns o ţară a paradoxurilor, pentru că suntem singurii din Europa care se tem de vaccinuri şi le refuză, dar avem încredere oarbă în antibiotice şi, mai mult, facem abuz de ele absolut în orice situaţie. Toate acestea ne aduc în faţa unei catastrofe epidemiologice, pe fondul lipsei imunităţii şi a rezistenţei organismului la antibiotice tot mai puternice. De altfel, se preconizează că rezistenţa la antibiotice va fi principala cauză de deces în următorii ani.

Imunitatea la antibiotice este considerată deja, la nivel global, drept ce-a de-a şaptea ameninţare, că gravitate, la adresă omenirii, iar în România acest fenomen se manifestă pregnant, ţara noastră fiind în topul ţărilor europene cu cea mai ridicată rată a imunităţii la antibiotice.

Anul trecut Comisia Europeană a transmis un avertisment României în această privinţă, după ce datele ultimului raport întocmit la nivelul UE indică faptul că aproape 20% dintre români iau antibiotice fără reţetă de la medic, în condiţiile în care media europeană la acest capitol este de doar 3%.

 

Primii din Europa la consumul de antibiotice

 

Zilnic, peste 600.000 de români iau antibiotice, fapt ce ne clasează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă şi pe locul trei la consumul total anual. Cu adevărat îngrijorător este faptul că doar o mică parte dintre cei care iau antibiotice au într-adevăr nevoie de un astfel de tratament. A devenit aproape o obişnuinţă pentru români să trateze orice răceală, gripă sau toxiinfecţie alimentară cu antibiotice, deşi aceste medicamente nu sunt indicate pentru astfel de afecţiuni.

Dacă sunt întâlnite şi cazuri în care unii farmacişti mai eliberează antibiotice fără prescripţie, specialiştii spun că şi medicii de familie, şi nu numai, fac exces de zel când este vorba de prescripţii de antibiotice, aici fiind mai multe motive. „De multe ori nu mai scăpăm de insistenţele mamei, care vrea neapărat un antibiotic. Dacă nu prescrii, se mută la un alt medic. Apoi mai sunt şi firme care dau anumite bonusuri pentru prescrierea medicamentelor distribuite de ei”, a precizat un medic de familie botoşănean.

Lunar, farmaciile din Botoşani eliberează antibiotice de peste jumătate de milion de euro, atât compensate, cât şi fără compensare.

În plus, studiile arată că unele dintre cele mai folosite medicamente – ibuprofenul, aspirina şi paracetamolul în formă efervescentă, luate din proprie iniţiativă, pun la rândul lor în pericol sănătatea persoanelor care suferă de boli de inimă.

 

Automedicaţia este extrem de periculoasă

 

Pe lângă prescrierea frecventă a antibioticelor pentru orice afecţiune, automedicaţia este o altă cauză importantă pentru care pastilele, descoperite în 1928, nu mai sunt la fel de bune.

Marea problemă apare mai ales atunci când mămicile preferă să apeleze la sfatul prietenelor pentru a-şi trata micuţii, prea puţine fiind cele care aleg să meargă la un medic de familie sau la un medic specialist. „Comportamentul unei mame depinde foarte mult de nivelul de educaţie, de cel social sau chiar de religie. Toţi aceşti factori influenţează tratamentul pe care o mamă i-l face unui copil. Răcelile trebuie tratate cu lămâie care este foarte utilă, fructele în general sunt, de asemenea, bune, pentru că şi ele conţin vitamina C. În rest, dacă are nasul înfundat, copilului ar trebui să i se dea o picătură de desfundat nasul pe o perioadă scurtă, iar dacă tuşeşte, să îi dea ceva de tuse. Dar nu, noi românii facem tot posibilul să îi dăm antibiotice”, atrage atenţia medicul Petre Rădăuceanu, medicul coordonator al UPU-SMURD Botoşani.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!