vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăGrevă pentru mai mulţi bani în spital

Grevă pentru mai mulţi bani în spital

Modul în care se aplică măririle salariale promise de guvernanţi continuă să dezbine diferite categorii de bugetari. Ultimii nemulţumiţi sunt câteva specialităţi medicale din mediul sanitar, unde se prezentau măriri salariale pe linie. Astfel, o categorie de personal medical care poate părea nesemnificativă, dacă nu ca importanţă, cel puţin ca număr, ar putea paraliza complet actul medical din spitalele din judeţ.

Ieri dimineaţă, câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean „Mavromati” au declanşat un protest spontan. Oamenii au ieşit pe treptele din faţa celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, nemulţumiţi de discriminările aduse în sistem de Legea salarizării unitare. Este vorba de biologi, chimişti, biochimişti, infirmieri şi personal TESA, farmacişti şi psihologi care nu doar că au fost săriţi de la majorările salariale din sistemul sanitar, dar acum iau mai puţini bani. Potrivit protestatarilor, de când au trecut contribuţiile de la angajator la angajat, salariile le-au fost diminuate. Un chimist biolog principal cu ultima gradaţie şi 20 de ani vechime are un brut de 4.700 lei, iar în mână primeşte aproximativ 2.500 lei, atât cât a fost luna trecută.

Dacă până anul trecut salariile medicilor erau relativ apropiate cu cele ale chimiştilor şi biochimiştilor, potrivit acestora, în acest moment raportul este aproape 1 la patru în favoarea medicilor.

 

„Am fost lăsaţi pe dinafară”

 

Ieri greva a fost una de avertisment şi a durat două ore, timp în care au fost asigurate doar urgenţele la laboratoarele unităţii sanitare. „Am rămas singurii din sistem la care nu ni s-au mărit salariile. Aşa este legea făcută. Vom continua protestele până ne vom face auziţi. Li s-au mărit salariile la medici, dar medicii nu pot face actul medical până nu primesc rezultatele analizelor care sunt efectuate de noi. Activitatea este blocată şi se asigură doar urgenţele. La ora actuală, vom avea salarii mai mici decât asistenţii pe care îi coordonăm. Avem mii de probe de făcut pe zi. Ieşim şi la ora 17-18 din laborator, după ce dăm diagnosticele la medici, dar am fost lăsaţi pe dinafară”, a declarat Geta Agavriloaie, biochimist.

 

Apel la unitate

 

O infirmieră a făcut apel atât la asistenţi, cât şi la medici să susţină protestul lor, pentru că un caz medical este rezolvat de o echipă, nu de un individ. „Suntem o categorie importantă în actul medical şi nu poate funcţiona echipa fără infirmieră şi îngrijitoare. Doamna Olguţa Vasilescu a declarat că se vor mări salariile pentru toţi şi se va pleca în special către cei cu salarii mai mici. S-a aplecat probabil, dar cu dosul. Pe noi ne-au vitregit”, a spus infirmiera.

 

Angajaţii acuză că pierd sporurile

 

Salariaţii se plâng că, dacă până anul trecut se reţinea din salariu 36,5%, acum, de când au fost trecute cheltuielile de la angajator la salariat, se reţine din salariu 45%. „Vor cădea toate sporurile. Plus că această valoare de 45% este aplicată pe noul salariu, ceea ce înseamnă iar o diminuare. Noi plecăm acasă cu jumătate din salariul actual. Pentru ce venim la serviciu?”, a spus Antoaneta Rodica Roca, prim-vicepreşedinte Sindicat Sanitas.

Aceste categorii de salariaţi au depus un memoriu la conducerea spitalului şi la nivel naţional prin federaţie. Ei au spus că aşteaptă un răspuns la revendicări şi în funcţie de acesta vor decide dacă vor continua protestele, urmând a merge chiar până la întreruperea completă a activităţii, caz în care toate analizele necesare efectuării actului medical ar fi sistate, iar actul medical în sine, paralizat.

Ieri, aproximativ 30 de specialişti de laborator au participat la protest, astfel de laboratoare fiind în toate unităţile sanitare din judeţ.

 

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...