spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăProces uriaş închis fără vinovaţi

Proces uriaş închis fără vinovaţi

Punct final în scandalul achiziţiilor de la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”. După un proces care a durat aproape şase ani, fosta conducere a instituţiei a fost găsită nevinovată de instanţele de judecată, pe motiv că faptele reţinute în sarcina inculpaţilor nu sunt prevăzute de legea penală. Sentinţa definitivă a fost pronunţată luni de Curtea de Apel Suceava, care a casat hotărârea Judecătoriei Botoşani din iunie 2015 şi, în rejudecare, a dispus achitarea inculpaţilor.

Valentin Coşereanu şi Silvia Muşat Sturza, director şi respectiv contabil şef, au fost trimişi în judecată în vara lui 2012 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale. Potrivit anchetatorilor, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu referitoare la achiziţii publice, fosta conducere ar fi achiziţionat bunuri muzeale nejustificate, în perioada 2005-2008, creând un prejudiciu în sumă totală de 403.596 lei. Aspectele au fost sesizate în urma unui control efectuat la instituţia de cultură de reprezentanţii Consiliului Judeţean şi care a scos la iveală mai multe nereguli.

 

Expertize mai scumpe decât bunurile

 

Concret, susţineau procurorii, o parte din bani s-ar fi dus atunci către Ioana Coşereanu, muzeograf în cadrul Muzeului literaturii din Iaşi, nimeni alta decât fosta soţie a lui Valentin Coşereanu, pentru expertizarea unor bunuri muzeale. A fost vorba de 1.770 piese pentru care s-a plătit un tarif de 98,9 lei/bun expertizat, deşi „multe dintre bunurile expertizate aveau valori de inventar mult mai mici decât tariful de expertizare”. Altfel spus, un obiect cumpărat cu 50 de lei a fost expertizat la un tarif dublu.

În plus, o parte dintre cei care susţineau că au vândut bunuri către Memorialul Ipoteşti au susţinut fie că au oferit mai puţine obiecte, fie că au primit sume mai mici. Mai mult, o donaţie făcută de două surori din Iaşi s-a transformat mai apoi într-un contract de vânzare-cumpărare, deşi una dintre surori a susţinut că nu a primit niciodată bani şi nu s-a pus niciodată problema să vândă acele bunuri.

O altă afacere cusută cu aţă albă a fost achiziţia unei „arcade stâlpi poartă stejar sculptat” de la un profesor universitar din Bistriţa, dar care în realitate ar fi provenit de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Dersca, unitate la care a lucrat soţul Silviei Sturza Muşat. Deşi acesta din urmă a exclus orice legătură, în timpul cercetărilor penale poliţiştii au găsit în curtea Centrului de Recuperare Dersca un fragment de stâlp, care a fost examinat criminalistic concluzia fiind că „a fost secţionat din acelaşi stâlp sculptat din care provine şi stâlpul ornamental din curtea Memorialului Ipoteşti”. Cu toate acestea, în instanţă Valentin Coşereanu şi Silvia Sturza Muşat s-au declarat nevinovaţi susţinând că toate achiziţiile s-ar fi făcut cu acordul celor din Consiliul Judeţean, pe baza legislaţiei din acel moment şi că totul ar fi fost evidenţiat corect.

 

Aspecte pierdute din vedere de procurori

 

Interesant este că, deşi magistraţii au ajuns la concluzia că faptele nu îmbracă caracter penal, în timpul procesului de la Judecătoria Botoşani instanţa a evidenţiat că „o parte dintre bunurile menţionate în contractele de vânzare-cumpărare nu au aparţinut vânzătorului, alte bunuri, deşi au fost donate apar ca fiind vândute Memorialului Ipoteşti, iar sumele de bani prevăzute în dispoziţiile de plată nu au ajuns în totalitate la vânzători”, dar nu s-a putut reţine vinovăţia celor doi inculpaţi „deoarece sunt acte materiale pentru care aceştia nu au fost trimişi în judecată, iar potrivit dispoziţiilor Codului actual de procedură penală nu mai este posibilă extinderea procesului penal pentru fapte noi în faza de judecată, instanţa fiind ţinută doar de limitele sesizării”.

Altfel spus, acele aspecte le-ar fi scăpat procurorilor şi nu au fost reţinute în rechizitoriu, iar prin urmare cei în cauză nu puteau fi traşi la răspundere pentru faptele cu pricina. Cert este că, după izbucnirea scandalului, Valentin Coşereanu a demisionat din funcţie, iar Silvia Sturza Muşat s-a pensionat.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...