Crimă dublă plătită cu tinereţea

Mădălin Miki Lupu la puțin timp după ce a fost prins de polițiștii botoșăneni
Mădălin Miki Lupu la puțin timp după ce a fost prins de polițiștii botoșăneni

Botoşăneanul bănuit de dublu asasinat, Mădălin Miki Lupu, în vârstă de 24 de ani, din comuna Coţuşca, cel care a ucis vara trecută două femei la un interval de numai câteva zile şi a băgat un bărbat în spital, a primit o primă condamnare. După numai o jumătate de an de la trimiterea sa în judecată, tânărul a fost condamnat joi de magistraţii Tribunalului Botoşani la 24 de ani şi şase luni de închisoare pentru omor calificat şi tâlhărie, cu interzicerea unor drepturi pe o perioadă de cinci ani. Totodată, instanţa l-a obligat la plata unor daune morale de 100.000 de lei precum şi la plata cheltuielilor judiciare de 3.000 de lei. Sentinţa, care nu este definitivă, vizează doar fapta comisă în comuna Coţuşca.

Ieri, la o zi de la pronunţarea sentinţei tânărul a fost transportat la spital după ce a înghiţit coada metalică a unei linguri cu care mâncase.

 

Crime comise pentru bani

 

La mijlocul lui iulie 2017, Mădălin Miki Lupu, abia venit din Reşiţa pentru a-şi sărbători ziua de naştere, a sărit gardul în curtea unei vecine, Florica Dutcă, de 71 de ani, cu gândul să-i fure banii, dar a fost surprins în casă de femeie şi a înjunghiat-o. Septuagenera a murit la scurt timp, în spital. Capturat de poliţişti, tânărul a mărturisit şi crima din Alba Iulia comisă cu numai o zi mai devreme. Înainte de a ajunge la Botoşani, el a poposit pentru câteva ore în Alba Iulia şi, pentru că nu avea bani, a intrat în curtea locuinţei unei octogenare, care muncea în grădină, şi a ucis-o pe femeie cu o piatră de mari dimensiuni. Ulterior, el a pătruns şi în locuinţă de unde ar fi furat 4.300 lei. În timp ce scotocea printre lucruri, el a fost surprins de fiul femeii, pe care l-a atacat, lovindu-l şi pe acesta. Bănuit de omor, Mădălin Miki Lupu a fost arestat preventiv, anchetele care au vizat cele două crime desfăşurându-se în paralel. Din acest motiv, un al doilea proces se judecă în prezent pe rolul Tribunalului Alba, botoşăneanul fiind judecat de această dată pentru omor calificat şi tentativă de omor.

 

Condamnare şi pentru viol

 

Pedeapsa primită de tânăr nu este întâmplătoare. În august 2011, pe când avea vârsta de 18 ani, Mădălin Miki Lupu a violat o bătrână de 79 de ani. Arestat, el a fost condamnat atunci la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, în condiţiile în care el mai fusese sancţionat de două ori şi în perioada minoratului cu internarea într-un centru de reeducare, în 2008 şi respectiv 2009. Mai mult, în timp ce îşi executa pedeapsa primită pentru viol, el a avut 18 abateri disciplinare

 

 

Tentative de suicid cu repetiţie

 

Mădălin Miki Lupu a mai ajuns la spital de două ori în luna octombrie a anului trecut. Prima oară, la fel ca şi ieri, a înghiţit o lingură, iar peste o săptămână a ajuns la spital după ce a încercat să se spânzure. Acesta a fost descoperit dimineaţa la ora 04.00, când un gardian l-a surprins exact când îşi punea ştreangul de gât. Tânărul a fost salvat la timp, după care a fost dus în infirmeria unităţii de detenţie şi a fost solicitat un echipaj de Ambulanţă prin serviciul 112, acesta fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

Cât a stat închis, Mădălin Miki Lupu a fost inclus într-un program pentru persoane cu probleme de sănătate mintală, beneficiind de asistenţă psihologică.

 

– Sebastian GHEORGHIU

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!