spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăProces pentru o angajare fantomă

Proces pentru o angajare fantomă

Bomba la Zona Metropolitană Botoşani. După doi ani de anchete, poliţiştii şi procurorii au confirmat faptul că fostul jurist al asociaţiei, Sorin Mihalache, a fost angajat în baza unei diplome false, iar timp de mai bine de doi ani a ocupat acest post deşi nu avea studii de specialitate. Astfel, în urma cercetărilor derulate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani l-au trimis ieri în judecată pe Sorin Mihalache, principalele acuzaţii fiind înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Cazul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Botoşani, care va stabili data la care va începe procesul, însă în primă fază dosarul va fi analizat în Camera preliminară pentru a se verifica legalitatea întocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor.

 

Angajare cu recomandare

 

Situaţia a fost descoperită în urmă cu doi ani de reprezentanţii Zonei Metropolitane (ZM), care au sesizat autorităţile. Anchetatorii spun că Sorin Mihalache a fost angajat la ZM ca şi consilier juridic în decembrie 2013, însă în prima lună a fost în concediu fără plată. Angajarea a fost semnată de fostul primar al municipiului, Ovidiu Portariuc, salariul brut fiind de 2.500 lei. Postul nu a fost ocupat prin concurs, ci s-a mers pe recomandare, Sorin Mihalache fiind susţinut de cei din Primăria comunei Mihai Eminescu.

Întrucât la dosarul de angajare nu a fost adusă diploma de studii în original, în Raportul cenzorului pentru activitatea financiară pe anul 2015 s-a solicitat diploma de studii şi foaia matricolă, însă, deşi a promis că îşi va completa dosarul cu actele în original, acest fapt nu s-a mai realizat. Interesant este că, înainte de raport, Sorin Mihalache a depus o cerere la directorul ZM prin care solicita transferul pe postul de manager de proiecte, care nu necesita diplomă de absolvire studii juridice, solicitare care nu a fost aprobată.

Imediat după raport, Sorin Mihalache a cerut cinci zile de concediu aferent anului 2016, iar pe 29 martie 2016 şi-a dat demisia din motive personale.

 

DNA solicitat să tranşeze cazul

 

Ulterior, conducerea ZM i-a cerut încă o dată, în scris, lui Sorin Mihalache să prezinte diploma, dar, întrucât acesta nu a dat curs solicitării, cenzorul statutar al ZM, Gelu Ciubotaru, a făcut o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie, invocând nelegalitatea angajării în lipsa diplomei, însă aceasta şi-a declinat competenţa către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.

În paralel, în iunie 2016, printr-o adresă oficială, conducerea ZM a solicitat Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi să verifice autenticitatea diplomei de licenţă a cărei copie fusese depusă de Sorin Mihalache la dosar. După numai o săptămâna a venit şi răspunsul – diploma cu seria aferentă fusese emisă pe numele unui absolvent al UAIC, nu al Universităţii Hyperion din Bucureşti, care fusese absolvită de Sorin Mihalache, şi prin urmare diploma prezentată ar fi un fals. Copia cu pricina a fost ridicată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, iar suspiciunile aveau să fie confirmate şi de constatarea tehnico-ştiinţifică realizată de criminalişti.

Cum angajarea s-a făcut prin mijloace frauduloase, cei de la ZM au făcut plângere şi pentru înşelăciune, acuzaţie care a fost menţinută avându-se în vedere că Mihalache s-ar fi prevalat de înscrisuri contrafăcute prin care a prezentat o falsă pregătire profesională.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită  a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...