Şoc la proiectul de reabilitare termică

Municipalitatea botoşăneană întâmpină mari probleme în recuperarea banilor de la unii proprietari ai apartamentelor din blocurile reabilitate termic. Prin proiect, aceştia s-au angajat că vor plăti 10% din contravaloarea lucrărilor, însă acum mulţi nu mai vor să plătească. Ba mai mult, au făcut şi plângeri la poliţie.

„Am făcut nenorocirea asta cu blocurile de aici, pe Cuza Vodă şi Victoriei, unde avem numai procese. Nu o să ieşim de aici niciodată, avem nişte procese infernale. Pentru că iar nu s-a făcut treaba cum trebuie la Primărie. Cineva o să răspundă la un moment dat”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Potrivit edilului, problemele pleacă de la faptul că funcţionarii primăriei nu au încheiat contracte ferme cu locatarii.

Proiectul a fost coordonat de Cornel Hergheligiu, directorul Direcţiei de dezvoltare din primărie, oficial care a plecat însă din instituţie în vara anului 2016, după ce Cătălin Flutur a revenit la conducerea primăriei. „La vestitul bloc de peste drum, toată lumea a spus: da, vrem. Şi acum când e de plată, nu mai vrea nimeni. Suntem în procese acum, ne judecăm ca să-i punem la plată pentru contribuţia lor. Nu vrea nimeni să mai plătească. Riscăm să dăm absolut toţi banii europeni înapoi”, a explicat edilul.

 

Costuri prea mari invocate de locatari

 

Deşi locatarii trebuie să returneze partea ce le revine din costul total al lucrărilor într-o perioadă de cinci ani, aceştia refuză, pe motiv că sunt costuri prea mari.

„El ştie atât: «cumătra mea care stă pe Luna a pus scârţ în faţa geamului şi a costat-o 1.000 de lei». Şi el crede că atât ar trebui să coste. Acesta este un proiect complex, spunem noi, şi tu trebuie să plăteşti 9.000 de lei. Şi el spune: «sunteţi nişte hoţi»”, a mai precizat edilul.

Cele mai mari probleme sunt la blocul de pe Cuza Vodă, deoarece la o scară existau lucrări făcute de locatari. „Unde sunt oameni cu bani, acolo sunt şi probleme. La acea scară am făcut şi noi nişte lucrări. Sunt probleme care trebuiau rezolvate cu asociaţia de proprietari. Oamenii nu înţeleg că la acest proiect sunt şi cheltuieli conexe, de la autorizaţie de construcţie până la auditul energetic. Nu e numai costul scârţului”, a declarat un oficial din primărie. Potrivit acestuia, aproximativ 20 de locatari s-au adresat poliţiei şi nu recunosc lucrările executate prin proiect.

„Nu se pot compara lucrările derulate în proiect cu cele prin care aduci doi oameni şi pun nişte scârţ pe bloc. Noi avem declaraţii, semnături că vor să intre în program, însă după finalizarea lucrărilor oamenii spun că nu plătesc nimic”, a spus acelaşi oficial.

Un locatar din bloc a confirmat faptul că sunt probleme, nemulţumiţi fiind cei care făcuseră lucrări înainte de demararea proiectului. „Ne-au pus la plată, dar nu au venit să facă recepţia lucrărilor şi sunt destule nereguli”, a spus acesta.

Probleme sunt şi la blocul de pe strada Victoriei, tot de la costul lucrărilor.

 

Proiect de peste şase milioane de lei

 

În cadrul programului de reabilitare termică a blocurilor au fost realizate lucrări la opt imobile, totalizând 23 de scări cu 400 de apartamente, costurile totale ridicându-se la 6,5 milioane de lei (deci un cost mediu total de 16.250 de lei de apartament, din care locatarii plătesc 10-20%). Finanţarea a fost asigurată în cadrul exerciţiului financiar european 2007-2013.

Anveloparea termică a blocurilor se derulează cu fonduri europene şi cu fonduri de la bugetul local. Astfel, fondurile europene au acoperit 60% din costuri, municipalitatea a contribuit cu 30%, iar cetăţenii cu 10%, sau 20%, în funcţie de nivelul veniturilor. Partea ce revine locatarilor pleacă de la 1.000 de lei şi ajunge până la câteva mii de lei, în funcţie de ce s-a făcut la fiecare bloc în parte. Proprietarii apartamentelor din blocurile reabilitate trebuie să achite costul acestor lucrări în cinci ani.

Anveloparea termică presupune intervenţii la subsol, instalaţiile din bloc, acoperiş şi faţade. De asemenea, se asigură şi tâmplărie de tip termopan.

În noiembrie 2013 a fost semnat primul contract de finanţare privind reabilitarea primelor trei blocuri din municipiul Botoşani în cadrul proiectului de anvelopare termică. În prima etapă au fost incluse trei blocuri de pe străzile Săvenilor, Împărat Traian şi Tudor Vladimirescu, totalizând 15 scări, beneficiari fiind 172 de proprietari. În iulie 2015 au intrat în program alte cinci blocuri, Calea Naţională 56, Cuza Vodă 4, Victoriei, Aleea Arcului 4 şi Săvenilor.

În mai 2016, primarul Portariuc anunţa că programul va fi continuat, estimând că vor fi reabilitate 10.000 de apartamente. Este însă puţin probabil că vor fi reabilitate şi alte blocuri, dat fiind refuzul unor botoşăneni de a se achita de obligaţia lor financiară.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

 

 

 

Deja ai votat!