vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăDezastru economic la Nova Apaserv

Dezastru economic la Nova Apaserv

Problemele financiare ale Nova Apaserv se agravează, societatea riscând să intre în colaps financiar. Salariile angajaţilor sunt plătite cu mari întârzieri, iar principalul operator de apă al judeţului pierde proces după proces.

„Am câştigat un proces zilele trecute, prin care vor trebui plătite orele suplimentare efectuate de către muncitori în perioada 2014-1016 şi s-a dispus respectarea indicelor de salarizare, pentru că la noi nu se mai respectă nici un indice, nimic”, a declarat Dan Fegher, unul dintre liderii de sindicat.

Noile obligaţii financiare îngreunează şi mai mult situaţia în care se află operatorul de apă. „În această lună avem de plătit la contractul de credit BERD nu mai puţin de 450.000 de euro, bani pe care trebuie să îi adun de undeva. În plus, mai avem de plătit 400.000 lei către salariaţi, bani câştigaţi în instanţă în urmă cu trei ani, utilităţile către furnizori, i-am rugat pe cei de la E.ON să ne mai amâne câteva zile. În plus, vin iar salariile”, a spune Albert Tănasă, managerul Nova Apaserv. Astfel, doar rata la BERD şi salariile angajaţilor totalizează 4,4 de milioane de lei, iar cu tot cu datoriile către E.ON şi alţi furnizori acestea se apropie de 6 milioane de lei.

 

„Ei trebuie să încaseze în această lună cât pentru două luni”

 

„Gândiţi-vă că pentru a da salariile înainte de Paşte fiecare leu pe care îl strângeau din plata facturilor îl direcţionau către salarii”, a spus un lider de sindicat. Asta în condiţiile în care Nova Apaserv emite lunar facturi către botoşăneni de aproximativ trei milioane de lei, şi chiar dacă acestea ar fi plătite în integralitate suma nu ar fi de ajuns.

„Ei trebuie să încaseze în această lună cât pentru două luni. Dar din cele trei milioane dacă se strâng jumătate e un lucru bun”, a adăugat liderul de sindicat.

Situaţia este confirmată şi de directorul Nova Apaserv. „Totul este în funcţie de încasări, nici dacă aş avea grad de încasare de 100% de la populaţie nu aş putea face plata salariilor conform contractului colectiv de muncă”, spunea Albert Tănasă în urmă cu două săptămâni.

 

Salarii mizere pentru angajaţi, lefuri uriaşe pentru directori

 

80% dintre cei aproximativ 530 de salariaţi ai operatorului de apă au salariul minim pe economie sau cu 100-200 de lei mai mult, indiferent dacă lucrează la remedierea avariilor sau merg din uşă în uşă pentru a citi indexul apometrelor. Cei şase directori ai societăţii au însă fiecare salarii de peste 10.000 de lei, astfel că suma necesară pentru plata lor este de 70.000 de lei lunar.

Ba mai mult, potrivit sindicatelor, până la sfârşitul lunii trecute trebuia încheiat un act adiţional la contractul colectiv de muncă semnat la sfârşitul anului trecut, prin care lefurile angajaţilor să crească cu 10%, dar în aceste condiţii financiare nici nu se pune problema de aşa ceva.

Procesele care au repercusiuni financiare nu sunt singurele pierdute de către societatea Nova Apaserv.

 

Personal la limita de avarie

 

Nova Apaserv se află deja la limita de avarie privind personalul, salariile mici ale muncitorilor nefiind atractive pentru tinerii botoşăneni. La ultimele concursuri organizate de operatorul de apă ori nu s-a prezentat nimeni, ori au fost câţiva doritori de peste 55 de ani care mai aveau nevoie de un an sau doi pentru a-şi completa vechimea în muncă.

Situaţia economică dezastruoasă în care se află Nova Apaserv începe să-i afecteze şi pe botoşănenii care nu au datorii către operatorul de apă. Conducerea societăţii a luat decizia de a limita furnizarea apei la blocurile în care locatarii înregistrează datorii mari, timp de câteva zile, pentru a forţa consumatorii datornici să-şi plătească facturile, dar măsura nu are deocamdată efectul scontat.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...