sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăTineri vânaţi după atacuri mafiote

Tineri vânaţi după atacuri mafiote

Ultimii doi botoşăneni bănuiţi că ar fi participat la incendierile de maşini din primăvara anului 2012, din municipiul Botoşani, au fost trimişi în judecată de procurori sub acuzaţiile de instigare şi complicitate la distrugere. Este vorba de Ioan Cristian Oloeriu, în vârstă de 38 de ani, din Botoşani, şi Constantin Barbu, în vârstă de 29 de ani, din Flămânzi, care sunt bănuiţi că ar fi pus la cale incendierea a patru autoturisme.

„Cei doi au fost trimişi în judecată în lipsă, întrucât de la înregistrarea dosarului şi până la finalizarea cercetărilor ei nu au putut fi audiaţi”, a precizat procurorul Andrei Ostafie, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Potrivit anchetatorilor, faptele s-ar fi petrecut în primăvara lui 2012, când Oloeriu, aflat atunci în arest domiciliar în Italia, s-ar fi supărat pe alţi doi botoşăneni anchetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism într-un dosar de trafic de persoane, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi plătit nişte datorii. Aşa se face că l-a sunat pe vărul său, Alexandru Mitoşeru, căruia i-a propus să găsească nişte băieţi dispuşi ca, în schimbul unor sume de bani, să incendieze maşinile lui Răzvan Constantin M. şi Alexandru Petru O.

Propunerea a fost acceptată, iar acesta l-a contactat imediat pe Alin Dibu, din Copălău, pe care îl cunoştea din copilărie, acesta cooptându-i ulterior pe Constantin Barbu şi Antonio Mănuca, ambii din Flămânzi. Astfel, în noaptea de 9 spre 10 mai 2012, Dibu, Barbu şi Mănuca au ajuns în Botoşani, după ce în prealabil au cumpărat cinci litri de benzină de la o staţie de carburanţi din Flămânzi. Prima ţintă a fost BMW-ul 750i aparţinând lui Răzvan Constantin M. Astfel, Barbu şi Mănuca au turnat benzina în grila de la ştergătoare, după care, cu un chibrit, au dat foc la maşină, ei fiind preluaţi mai apoi de Dibu, care îi aştepta cu maşina pe Strada Pacea. Imediat după ce au executat ordinul, aceştia l-au sunat pe Alexandru Mitoşeriu, care l-a rândul său l-a sunat pe Oloeriu.

 

Atacuri plănuite la terasă

 

A doua zi, în timp ce poliţiştii să dădeau de ceasul morţii să îi prindă, incendiatorii s-au întâlnit la o terasă de pe bulevardul „Mihai Eminescu”, vizavi de Judecătorie, unde au primit „recompensa” trimisă din Italia de Oloeriu, punând la cale alte două incendieri. Astfel, au mers mai întâi şi au localizat autoturismele Mazda şi Audi A 6, tot ale lui Răzvan Constantin M., după care au plecat în Flămânzi.

În cursul nopţii de 10 spre 11 mai 2012, incendiatorii au revenit în Botoşani, după ce în prealabil au achiziţionat de la aceeaşi staţie peco şase litri de benzină. Astfel, în timp ce Alin Dibu a rămas cu maşina, Antonio Mănuca şi Constantin Barbu au mers la câte o maşină, care erau parcate în apropiere, au turnat benzină în grila de la ştergătoare, după care au dat foc.

De frică să nu fie prinşi de poliţiştii care intraseră deja în alertă de la primul caz, ei nu s-au mai întors în Flămânzi, ci au rămas până dimineaţă la locuinţa lui Alin Dibu.

În schimb, seria incendierilor a continuat în noaptea de 12 mai, când tinerii s-au întors în Botoşani, au localizat garajul în care celălalt botoşănean îşi ţinea Mercedesul, după care au mers în magazinul Dedeman, de unde au cumpărat o rangă metalică şi o pereche de mănuşi. Au revenit la garajul din Griviţa tot pe la 3 dimineaţa, au forţat lacătul, după care au dat foc la maşină. Şi, ca să nu fie prinşi, ei s-au întors acasă pe o rută ocolitoare, prin Dracşani. După comiterea faptei, Alin Dibu l-a sunat din nou pe Alexandru Mitoşeriu, anunţând executarea ordinului, acesta informându-l la rândul său pe Cristian Oloeriu.

 

Martori sub acoperire audiaţi de poliţişti

 

Ca să-i poată prinde pe suspecţi, anchetatorii s-au folosit de doi martori sub acoperire, care au fost audiaţi sub identitate protejată. Ulterior, în baza probelor găsite, poliţiştii au ajuns la toţi cei care au acţionat din ordinul lui Oloeriu, mai puţin la Constantin Barbu, care ar fi reuşit să fugă între timp în Spania (şi care este dat în urmărire generală), precum şi la cel care ar fi comandat atacurile, şi care s-ar afla în Italia. Trimişi în judecată pentru instigare şi distrugere prin incendiere, Alexandru Mitoşeru, Antonio Mănuca şi Alin Dibu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă, dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Suceava.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...