Zeci de mii de euro cheltuiţi pentru a fi mamă

0

Şansa la o familie este cumpărată cu bani grei. Un cuplu din şase din România se luptă cu infertilitatea, iar situaţia nu este cu nimic diferită la Botoşani, unde zeci de femei ajung disperate la medic şi cer ajutor pentru a rămâne însărcinate.

Pentru că statul le asigură doar un sprijin minim, acestea cheltuiesc sume uriaşe pentru a-şi îndeplini visul de a deveni mame. O tânără din Botoşani, devenită mamă la 35 de ani, a declarat că a cheltuit în jur de 30.000 de euro pentru a putea avea un copil. Banii, munciţi cu greu în străinătate, au acoperit zeci de consultaţii şi investigaţii, ani de tratament şi proceduri de fertilizare. „De un an sunt mamă şi pot spune că fericirea de a-mi ţine copilul în braţe nu se compară cu nimic altceva”, a declarat botoşăneanca.

Pentru aceasta, procedura de fertilizare in vitro a fost singura şansă de a avea un copil. Deşi la noi în ţară există un program naţional în sprijinul celor care se confruntă cu această problemă,  fondurile nu ajung pentru toată lumea.

„Nu am nimerit dosarul cu fonduri în primul an şi a trebuit să mai aşteptăm încă un an de zile, nu aveam banii necesari pentru procedura normală şi la următorul an am avut noroc că am intrat printre primii, am nimerit dosarul, ne-a decontat statul, ne-a ajutat, dar, din păcate, nu am reuşit să rămân însărcinată”, a declarat tânăra.

 

Şansă plătită scump

 

Statul nu decontează decât o singură dată procedura, iar ea a reuşit abia din a treia încercare.

Chiar şi cu ajutorul de la stat, şansa de a avea un copil se plăteşte scump. Preţurile la clinicile private ajung la 11.000, 12.000 de lei şi statul decontează 7.000, în concluzie sunt cheltuieli suplimentare pe care cuplurile şi le asumă.

„Solicitanţii trebuie să se încadreze în anumite condiţii pe care le cere statul şi să depună un dosar, se aprobă şi primesc un ajutor în jur de 7.000 de lei din partea Ministerului Sănătăţii. Nu este decontată medicaţia, deci trebuie să plătească medicamentele din buzunarul lor şi de multe ori nu acoperă toată procedura”, au spus specialişti în obstetrică ginecologie.

 

O treime dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile

 

În România, un cuplu din şase luptă cu infertilitatea. Statisticile mai arată că o treime dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, iar în rândul celor trecute de 40 de ani infertilitatea este întâlnită la peste jumătate. În ultimii ani, şi numărul bărbaţilor care se confruntă cu această problemă a crescut.

La nivelul întregului judeţ, numărul naşterilor a scăzut drastic în ultimii ani. Dacă în 2008-2009 veneau pe lume câte 5.000 de bebeluşi, iar cu 10 ani înainte de două ori mai mulţi, anul trecut au fost în jur de 4.000 de naşteri.

 

Măsuri aplicate în alte ţări

 

Problemele de fertilitate se întâlnesc şi în alte ţări, iar pentru a atrage atenţia asupra acestora 17 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Fertilităţii. Pentru a-şi asigura viitorul, statele europene au început să ia măsuri. În Austria statul suportă, încă din anul 2000, 70% din costurile tratamentelor de infertilitate. Pe lângă medicamente, austriecii mai beneficiază şi de patru proceduri de fertilizare in vitro, iar dacă apare sarcină, statul mai subvenţionează încă patru proceduri.

În Belgia statul decontează şase cicluri de proceduri de reproducere umană asistată. Cuplurile sunt cele care aleg dacă vor inseminare artificială sau fertilizare in vitro.

În Spania şi Portugalia, procedurile de reproducere umană asistată sunt suportate 100% de către stat, cu o singură condiţie – totul să se desfăşoare în spitalele de stat.

 

– Tudor CHIRIAC

 

+0 -0
se încarcă...